Godaste jordgubbssylten utsedd

Till pannkakorna, gröten och den nygräddade våfflan. Vad smakar bättre än en klassisk jordgubbssylt? Vi har testat åtta vanliga sorter för att reda ut vilken som är godast.

Sörmland2015-03-21 10:00

Vad vill dina barn ha till pannkakorna? Sannolikheten att de väljer jordgubbssylt är stor. Och visst är det helt okej att äta sylt - bara man har koll på mängderna, menar dietisten Karin Nylund, som driver företaget Uppsaladietisten.

- Många svenska barn får i sig för mycket socker och energi från sötsaker. Vi vuxna har ett ansvar för vad vi introducerar. Om vi bara serverade färska bär och bananmos till gröt och pannkakor skulle barnen förmodligen vara nöjda med det, åtminstone tills de fått smak på annat, säger hon.

Hon tycker att man kan erbjuda andra alternativ vid sidan av sylten, så som färsk frukt till exempel.

- Ett annat tips är att inte ställa fram burken på bordet utan servera sylten i varsin liten äggkopp eller sojaskål, så att var och en får hushålla med sin egen sylt.

Portionsanvisningen på syltburkarna är ungefär en matsked. Men om man äter fyra till sex pannkakor med två matskedar sylt per pannkaka så motsvarar det 16-24 sockerbitar per måltid, påpekar Karin Nylund.

Den som behöver äta mindre socker eller hålla nere energiintaget kan välja en sylt med sötningsmedel.

- Men om man har känslig mage ska man se upp om det står sockeralkoholer på innehållsförteckningen. Det är en typ av sötningsmedel som kan ge magbesvär. Om produkten innehåller mer än tio procent sockeralkoholer ska det anges på förpackningen att överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan, säger Nylund.

Att sylterna innehåller tillsatser är i sig inget problem, tycker hon:

- Det är inga onödiga tillsatser i sylterna och de är alla testade och godkända.

Alla sylter utom en innehåller till exempel konserveringsmedel, något som kan hindra oss från att få i oss gifter.

- Möglar sylten räcker det inte med att man lyfter bort möglet, gifter kan ha bildats av möglet och spritt sig i sylten.

Hemkokt vinnare

Vill man hålla koll på innehållet i sylten bör man veta att det anges i fallande skala _ den största ingrediensen kommer först i innehållsförteckningen.

- Så en sylt där jordgubbarna kommer före sockret kanske är att föredra, tipsar Karin Nylund.

Så är fallet med den sylt som gick vinnande ur striden som den godaste: Garant jordgubbssylt. Den innehåller över 50 procent jordgubbar. Sylten, som vann med god marginal över tvåan, fick den kanske finaste komplimangen av alla: Den smakar som hemkokt.

Anna Bratt/WiseGuide/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om