Grönt ljus för solel igen

Den kritiserade skatten på solel för egen förbrukning ska tas bort . Det meddelade regeringen för ett par veckor sedan. Beskedet hälsas med glädje, inte minst från länets kommunala bostadsbolag som nu vågar damma av sina planer för solelanläggningar.

Sörmland2016-12-27 09:05

Tidningen skrev om förändringen i somras, då den nya skatten nyligen införts, För bostadsbolag som planerade, eller redan hade, investerat i solelanläggningar hade förutsättningarna plötsligt ändrats radikalt. Nu skulle de tvingas räkna ihop effekten från samtliga anläggningar. Om slutsumman blev högre än 255 kW var de tvungna att betala skatt på allt däröver, trots att elen bara skulle användas till egen förbrukning.

Regeringens tvärvändning innebär att skatten nu reduceras kraftigt, så länge solelen produceras i anläggningar som är mindre än 255 kW. För de allra största anläggningarna blir den däremot kvar.

Därmed kan bostadsbolagen också återgå till sin tidigare planering.

– Nu är vi tillbaka i samma resonemang som före solelskatten. Det säger Lars Keyser, vd för Strängnäs Bostads AB.

Bolaget installerade nyligen en solelanläggning på ett av Multeums tak. Anläggningen är tänkt att bli den första i en lång rad, men solelskatten gjorde att man tog sig en ny funderare.

– Det viktigaste är att vi investerar i miljön, men vi har förstås också ett intresse av att få ihop kalkylen så att det inte enbart blir en kostnad, säger Lars Keyser.

Eskilstuna Kommunfastigheters vd Marica Johansson resonerar på samma sätt.

– Vi välkomnar regeringens beslut. Det gör att vi kan både vara affärsmässiga i våra investeringar och fortsätta vårt miljöarbete. Vi har arbetat långsiktigt för att nå våra miljömål och installerar solanläggningar i nyproduktion där så är lämpligt.

Också Katrineholms Fastighets AB blickar framåt. Solceller finns med i allt fler av bolagets nybyggen, inte minst i kommunens nya brandstation med byggstart till våren.

– Om vi får råd kommer vi att sätta rätt så mycket solceller på den, säger bolagets vd Ingmar Eriksson.

– Vii kommer att ha en stor yta att belysa och pumpar att driva. På sommaren kommer vi att använda solcellerna som ett visst tillskott till kylanläggningen. Hur mycket vi kan installera beror på var vi hamnar i kostnad för byggandet men vi kommer i varje fall att förbereda för solceller.

Hos Nyköpings kommunala fastighetsbolag Nyköpingshem har den borttagna skatten däremot inte inneburit någon förändrad strategi, säger biträdande bygg- och teknikchefen Peter Björnhård.

– Eftersom vi inte har några planerade anläggningar som tillsammans kommer i närheten av 255 kilowatt så har regeringens helomvändning inte påverkat oss eller vår strategi. Vi ska installera vår första anläggning i vår och testköra den innan vi tar upp diskussioner om att installera ytterligare anläggningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!