Ivo hittar flera brister efter 98-årings död

Hennes mamma fick palliativ vård utan att ha undersökts av läkare. Gunilla Wigertz anmälde händelsen och i sitt förslag till beslut konstaterar Ivo flera brister. Gunilla och hennes syskon är lättade och hoppas att ansvarsfrågan utreds vidare.

Karin Wigertz ordinerades palliativ vård, när hon hade kunnat bli frisk, menar dottern, som anmälde ärendet till Ivo. I förslaget till beslut konstaterar Ivo flera brister.

Karin Wigertz ordinerades palliativ vård, när hon hade kunnat bli frisk, menar dottern, som anmälde ärendet till Ivo. I förslaget till beslut konstaterar Ivo flera brister.

Foto: Privat, TT

Sörmland2021-07-18 17:02

I början av coronapandemin insjuknade 98-åriga Karin Wigertz, som bodde på ett äldreboende i Katrineholm. Innan dess hade hon varit pigg och kry. Utan att någon läkarbedömning gjordes, beslutades att Karin skulle stanna på boendet och få palliativ vård, alltså vård i livets slutskede.

När det fem dagar senare visade sig att hon inte hade covid-19, utan en infektion, fick hon antibiotika. Men det var för sent. Den 1 maj i fjol avled Karin Wigertz.

Hennes dotter Gunilla Wigertz anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Hon och hennes syskon ville ha svar på en rad frågor, som varför det beslutades att mamman skulle få palliativ vård, varför hon inte fick någon läkarundersökning och varför hon inte fick komma till sjukhus för botande vård, ens när det visade sig att hon inte hade covid-19.

Ivo har nu kommit med ett förslag till beslut, där de konstaterar flera brister.

– Det var en lättnad att de bekräftar våra uppgifter att det inte gjordes någon vårdplan och att vi inte fick något brytpunktssamtal. Att det fattades beslut över våra huvuden. De skriver att det är anmärkningsvärt att ingen läkare gjorde hembesök, säger Gunilla Wigertz. 

Både anhöriga och vårdgivare har fått lämna synpunkter på Ivos beslutsförslag. Gunilla Wigertz och hennes syskon undrar i sitt svar om händelsen kommer att ge några konsekvenser för de inblandade läkarna.

– Ivo brukar ha skyldighet att åtalsanmäla brott. Förra året åtalades en läkare för dödshjälp, trots att patienten ville ha det. Här har läkare över hela landet gett äldre sprutor med morfin, ska det bara få passera? I Tyskland har läkare åtalats för att ha gett morfin vid symptom på covid-19.

Gunilla Wigertz säger att hon inte är ute efter att åtala en massa läkare, men hon vill att ansvaret reds ut.

– Nånstans har en del av läkarkåren fallit offer för konstiga direktiv. Kom dessa från Socialstyrelsen eller från regionerna? Eller kan det finnas en inställning att så fort en gammal och kanske dement person blir skröplig så ger man palliativ vård, i stället för näringsdropp och annan botande vård så att de kan bli friska?

Efter ett samtal med chefer inom Region Sörmland, tycker Gunilla Wigertz att det verkar som att direktiven om palliativ vård åtminstone inte kom från dem.

I andra kontakter hade hon önskat ett annat agerande.

– Jag skrev till flera höga politiker och de flesta svarade inte. Där är jag lite besviken. Vårdcentralerna har undvikit att svara konkret på våra mest brännande frågor och inte heller kommunens lex Maria-anmälan tog upp de viktigaste frågorna vi hade.

Gunilla Wigertz har också startat en Facebookgrupp, med syfte att lyfta ansvarsfrågan över hela landet.

– Vi tycker inte att politiker har engagerat sig som de borde. Statsministern kan gå ut och beklaga när det exempelvis skett skjutningar, men i den här frågan har det inte kommit någon ursäkt. Det känns så märkligt. Det verkar som att ingen vill röra frågan, att de bara vill sopa den under mattan.

Hon är heller inte nöjd med svenska mediers arbete.

– Ni på Sörmlands media var en av få medier som satte frågan på sin spets mot de ansvariga. Det var tack vare era artiklar som jag fattade att något var fel och gjorde anmälan.

Ivos definitiva beslut väntas efter sommaren.

Ivo

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är en statlig myndighet som startades 2013. Den sorterar under socialdepartementet och ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning. I tillsynsuppdraget ingår handläggning av anmälningar som exempelvis lex Sarah och lex Maria.

Källa: Ivo.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!