Efter tre år av tågstrul har gymnasietjejerna fått nog

"Sen MTR tog över har det blivit mycket värre", menar Linnea Johansson, 18 år, och Mollie Gustafsson, 18 år. De läser båda två samhällsvetenskapliga programmet på St:Eskil och går nu sista terminen. I tre år har de pendlat till gymnasiet.

"Hur kan det bli fel så ofta och var är ersättningsbussarna?" undrar Linnea Johansson, 18 år, och Mollie Gustafsson, 18 år.

"Hur kan det bli fel så ofta och var är ersättningsbussarna?" undrar Linnea Johansson, 18 år, och Mollie Gustafsson, 18 år.

Foto: Veronica Karlsson

Sörmland2022-06-16 06:28

Linnea Johansson pendlar från Arboga och Mollie Gustafsson bor på landet och tar bussen in till Arboga eller Kungsör, för att sedan åka mot Eskilstuna. 

– Det är horribelt att pendla, säger Linnea Johansson. 

– Ja, du är körd om du inte hinner med tåget, säger Mollie Gustafsson som kan ta bussen ifall tågen inte går. 

undefined
Efter tre år av pendling har Mollie Gustafsson, 18, och Linnea Johansson, 18, tröttnat på tågstrulen. Ingen av dem vill pendla i framtiden till arbete eller studier.

Linnea Johansson har diabetes och för henne är regelbundna mattider väldigt viktigt. På grund av de konstanta problemen med tågen har hon valt att tillfälligt sluta med sin fotbollsträning. Tåget hem var alltid försenat under en period vilket gjorde att hon inte han äta i tid innan träningen.

– Jag fick ofta köpa mat för egna pengar och sedan avstå början av träningen för att inte få problem med blodsockret. 

Deras lärare brukar vara förstående men tågförseningarna skapar ändå en stress hos tjejerna som aldrig vet om de kommer i tid till skolan. Det är oftast samma tågavgång på fredagar som strular och det leder till missade lektioner. Linnea Johansson höll också på att missa sitt nationella prov i svenska.

– Jag lyckades få skjuts till Eskilstuna med bil men det skapade jättemycket stress. Min prestation försämrades avsevärt.

Dagen innan oroade hon sig för att tågen inte skulle gå och att hon inte skulle hinna till provet. Trots att de inte hinner till alla lektioner berättar tjejerna att tågförseningarna inte påverkat betygen. 

– Vi har båda två ett driv när det gäller att klara studierna men det skapar mycket stress och man kan inte planera vardagen, säger Mollie Gustafsson. 

undefined
"Man hinner inte ha några fritidsintressen eller socialt liv" säger Mollie Gustafsson till vänster. Här syns hon med Linnea Johansson på väg till skolan.

Sen MTR tog över har tiderna för vissa tågavgångar ändrats, det gör att pendlare som åker buss till tåget får svårt att passa in tiderna för avgångarna. Bussen som Mollie Gustafsson ska ta väntar på tågstationen men bara om förseningen aviseras. Hinner hon inte med den bussen går nästa först 40 minuter senare.

–När jag då kommer hem är jag så trött att jag somnar utan att äta middag, säger Mollie Gustafsson.

Det behövs förändring för att kunna pendla anser tjejerna, och de ställer sig båda frågande till hur det kan bli så många förseningar. Att ändra schemana och sätta in ersättningsbussar vore en bra idé, resonerar de. En annan synpunkt som dyker upp är att tågtrafiken anpassas för mycket efter Stockholmspendlarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!