Gynuppgörelsen olaglig hävdar oppositionsråd

Landstingets avtal med Kvinnohälsan i Eskilstuna bryter mot lagen om offentlig upphandling. Det hävdar oppositionslandstingsrådet Magnus Leivik (M).

Sörmland2013-08-22 05:35

Landstingsledningen gick i tisdags ut med beskedet att kvinnosjukvården i norra Sörmland räddats. 

Inga anbud hade lämnats in när anbudstiden gick ut i juni och någon lösning stod inte i sikte. Cirka 19 000 patienter, inskrivna hos den privata vårdgivaren Kvinnohälsan AB, skulle därmed hänvisas till landstingets kvinnoklinik på Mälarsjukhuset, som redan i dag har ett högt patienttryck.

Lösningen blev att landstingsdirektören, efter det misslyckade anbudsförfarandet, gav tjänstemännen i uppdrag att kontakta Kvinnohälsan i Eskilstuna och förhandla fram ett avtal. Den nya direktupphandlingen med Kvinnohälsan kostar landstinget cirka sju miljoner kronor per år, två miljoner mer än den kontraktssumma som var förutsättningen vid sommarens anbudsgivning.

Oppositionsrådet Magnus Leivik säger sig vara glad åt uppgörelsen som sådan. Men han är kluven i det att avtalet, enligt honom, är ett brott mot LOU, lagen om offentlig upphandling. Enligt Leivik borde upphandlingen i stället ha gjorts om med nya förutsättningar och i konkurrens.

Enligt LOU ska avtal med en kontraktssumma som överstiger 288000 kronor upphandlas. Landstingets avtal med Kvinnohälsan löper över fyra år (med möjlighet till förlängning) och är värt minst 28 miljoner kronor.

– Det kanske var det enda sättet och vi kommer inte att driva det här vidare. Jag har viss förståelse, det råder stor brist på gynekologer och utan en snabb lösning skulle länets största stad ha stått utan specialiserad gynekologi. Men man hade inte behövt hamna i tidsnöd. Det här är jättebra för patienterna men det är synd att det är olagligt, säger Magnus Leivik

Landstingsdirektör Jan Grönlund som gav uppdraget om direktupphandling anser inte att landstinget brutit mot lagen utan hänvisar till ett undantag.

– När vi inte fick in några anbud för Eskilstuna använde vi oss av möjligheten att göra en direktupphandling i enlighet med bestämmelserna i LOU om synnerliga skäl.

Vilka var skälen?

– Det fanns en risk att verksamheten inte skulle fungera framgent och det hade hamnat i konflikt med hälso- och sjukvårdslagen. Det handlar om patientsäkerhet och vårt ansvar att tillhandahålla den här sjukvården, säger Jan Grönlund.

Enligt Grönlund konsulterade landstinget utomstående jurister innan beslutet fattades.
Skulle någon överklaga affären och brott kan styrkas, kan landstinget komma att straffas med mångmiljonböter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om