Hälsosamtalen tar väldigt mycket tid från sjuka patienter, säger till exempel Linn Axelsson, chef för vårdcentralen Fristaden i Eskilstuna och Familjedoktorerna i Strängnäs.
Det betyder att man tvingas skära ned på annat, bland annat telefontid till patienterna trots att viss personal gått upp i arbetstid, menar Linn Axelsson.
Intresset för hälsosamtal har dock varit stort, uppger Linn Axelsson. Närmare 90 procent av de kallade dyker upp hos Familjedoktorerna.
Det är betydligt fler än hos flera andra vårdcentraler. Vid Ekensbergs vårdcentral i Nyköping är det drygt 50 procent som hörsammat kallelsen.
Det är betydligt fler än vad vi trodde och väldigt uppskattat av patienterna, säger Anne-Marie Calmvik, tillförordnad verksamhetschef på Ekensberg.
Visst tar det tid och resurser, säger hon, och får medhåll av andra vårdcentraler.
En del vårdcentraler har förstärkt, andra inte, med anledning av hälsoundersökningarna.
Men man har också i hälsoundersökningarna hittat patienter med avvikelser som högt blodtryck och diabetes.
Och det är en av de grundläggande anledningarna till att landstingspolitikerna velat införa allmänna hälsoundersökningar helt enkelt för att förebygga sjukdomar.
Mellan 50 och 70 procent av dem som kallats har hittills nappat, säger Asghar Farahani Shiviari, chef för hälsovalet i landstinget.
Det är större uppslutning än vad vi förväntade oss, säger Aina Nilsson, divisionschef för primärvården i landstinget.
Landstinget har till i år avsatt sju miljoner kronor för projektet. För varje patient i aktuell ålder får vårdcentralerna 500 kronor, oavsett om patienten kommer eller ej.
Asghar Farahani Shiviari säger att det krävs en del arbete och insatser för vårdcentralerna innan patienten kommer.
Dyker patienten upp får vårdcentralerna ytterligare 250 kronor.
Ersättningen kan komma att ändras till nästa år, det utreds för tillfället, enligt Asghar Farahani Shiviari.
Han och Aina Nilsson säger att hälsoundersökningarna inte är någon heltäckande undersökning eller ska utvecklas till någon friskvårdsverksamhet.
Vi vill höja invånarnas medvetandegrad och försöker inte gå i hälsoundersökningsfällan, säger Asghar Farahani Shiviari.