Under 2018 anmäldes cirka 17 000 bostadsinbrott. Det är en minskning med nästan 25 procent jämfört med året innan.
– Vi ser en gynnsam statistik över lag och det är inte bara antalet bostadsinbrott som minskar. Liknande trender gäller för såväl våldsbrott, som skadegörelse och tillgreppsbrott, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.
En Demoskopundersökning som SFF Stöldskyddsföreningen låtit göra visar att var fjärde invånare i Sverige är oroliga över att utsättas för inbrott.
– Med relativt enkla åtgärder går det att förbättra sina chanser mot inbrottstjuvar, säger Thomas Bergqvist.
De senaste tre åren har han varit med och startat upp 28 grannsamverkansgrupper i kommunen och lyfter fram initiativet som en lyckad brottsförebyggande insats.
– Tanken är inte att man ska ut och bevaka sitt bostadsområde i skift – försök bara att ha lite bättre koll åt varandra – det räcker långt, säger Thomas Bergqvist och fortsätter:
– Grannsamverkan är en nationell metod som funkar. Redan i dag tror jag att många som bor i villaområden håller koll åt varandra, men med grannsamverkan får man en enhetlig struktur där man visar att man håller ihop.
– Enbart skyltarna om grannsamverkan i ett bostadsområde har en avskräckande effekt på inbrottstjuvar, men det hela bygger på relativt små och smarta insatser som alla kan göra, säger Thomas Bergqvist.
Han trycker lite extra på att det gäller att få ett hus som står tomt att se bebott ut.
– Låt frukosten stå kvar, brukar jag säga. Tjuvar rekar ofta innan de tar sig in och det är ingen nackdel att det ser lite ostädat ut. Flytta runt saker och lämna inte en kvittens på att du är bortrest. Det sistnämnda kan vara bra att få hjälp av en granne med, säger Thomas Bergqvist.
SFF har gjort en jämförelse över bostadsinbrott i områden med respektive utan grannsamverkan och ser stora skillnader.
– Dels är mängden inbrott lägre i områden där boende organiserat sig, samtidigt har stölder av exempelvis bilar och cyklar också sjunkit i dessa områden, säger Lina Nilsson som är rådgivningsexpert på SFF.
Hon slår ett slag för att alla som har något att skydda skaffar certifierade lås – inte bara till ytterdörren.
– En inbrottstjuv tar sig vanligtvis in genom ett fönster eller altandörren och jag tror att det är något svenskt med att bara ha bra lås på ytterdörren, säger hon.
– Grannsamverkan och riktiga lås räcker långt. Kan man dessutom komplettera med ett larm så är det ett plus. Även om ett larm inte hindrar en att bryta sig in, så kortar det tiden som tjuven har på sig att söka runt.
Med bara ett par veckor kvar till jul ger Lina Nilsson några enkla tips för att inte bli en trist siffra i statistiken.
– Köp en timer till innebelysningen så att det inte ser övergivet ut när du är bortrest och installera rörelsestyrd belysning utomhus så att tjuven inte får stå och jobba ostört.
Aktuell statistik från polisen visar att det som stjäls i hemmet vid inbrott är i storleksordningen smycken, kontanter, kläder, kameror, id-handlingar, och tv-tillbehör som till exempel spelkonsoler. Saker som relativt enkelt kan omsättas vidare.
– Skaffa ett säkerhetsklassat värdeskåp. Även i en mindre variant får du plats med värdehandlingar, smycken och dyrbar elektronik. Oron för inbrott blir bevisligen mindre om du vet att dina värdesaker är skyddade, säger Lina Nilsson.