Snart skickas deklarationen ut till den dryga hälften av Sveriges befolkning som har digital brevlåda. Den som förlitar sig på brevbäraren får vänta ytterligare någon eller några veckor innan blanketten dimper ner på hallmattan.
Det är med andra ord hög tid att se över vilka avdrag du har rätt till.
– Precis som att det är viktigt att ta upp rätt inkomster i sin deklaration är det också viktigt att yrka på de avdrag man är berättigad till, säger Magnus Bodö, skattejurist på organisationen Skattebetalarna.
Resor i tjänsten, dubbel bosättning och ökade levnadskostnader på grund av arbete på annan ort är vanliga avdrag för privatpersoner. Även resor till och från jobbet kan ge betydande återbäring.
– Det kan handla om många tusenlappar, så det ska man absolut kolla upp. De första 11 000 kronorna i resekostnader till och från arbetet får du inget avdrag för, men många pendlare kommer upp i betydligt högre summor än så. Åker du bil får du göra avdrag med 18,50 kronor per mil om du regelmässigt tjänar minst två timmar per dag på att ta bilen.
Till följd av pandemin tillkom under 2020 en rad tillfälliga specialregleringar som kan innebära rätt till avdrag. Däribland slopad förmånsbeskattning på parkering i anslutning till arbetsplatsen och en extra gåva från arbetsgivaren på upp till 1 000 kronor.
I hemmakontorets tidevarv är det många som hoppas på avdrag kopplade till hemarbetet. Men det, menar Magnus Bodö, kan bli knepigt.
– Vi har fått många frågor om man till följd av hemarbete kan få avdrag för alltifrån slitage på möbler och inköp av kontorsutrustning till ökade kaffe- och fruktutgifter. Det ses dock som personliga levnadskostnader som inte är avdragsgilla. Däremot kan din arbetsgivare förse dig med behövlig kontorsutrustning utan att du förmånsbeskattas för detta.
Som en konsekvens av pandemin valde många att semestra på hemmaplan förra året. Det märktes inte minst på uthyrningen av fritidshus som ökade kraftigt. Skatteverket aviserade tidigare i veckan att just andrahandsuthyrningen ska granskas extra noga i årets deklarationer.
Den som hyr ut en privatbostad får göra ett schablonavdrag om 40 000 kronor per år. Är det fråga om ett småhus medges ett ytterligare avdrag på 20 procent av hyran.
– Skatteverket bedömer att fyra av fem som hyr ut för mer än så inte redovisar skattepliktiga hyresinkomster. Jag tror att många inte känner till att intäkterna måste tas upp, men blir man granskad åker man i så fall på skattetillägg.
Den 1 januari 2021 trädde ett antal lagändringar i kraft som kan komma att påverka 2022 års deklaration:
Rutavdraget: Höjt tak (från 50 000 till 75 000 kronor) och utvidgning med nya tjänster.
Skattereduktion för grön teknik: Ges på arbets- och materialkostnad vid installation av solceller (15 procent), lagring av elenergi (50 procent) och laddstation för elbil (50 procent).
Slopad uppskovsränta vid bostadsförsäljning: Från och med inkomståret 2021 kostar det inget att skjuta på vinstskatten. Reglerna möjliggör omprövning för försäljningar sex år tillbaka i tiden.
– Vill man i efterhand ansöka om uppskov för reavinst från bostadsförsäljning som gjordes under 2015 måste detta göras innan utgången av 2021. De förändrade skattereduktionerna påverkar inte årets deklaration, men är bra att känna till framöver, säger Magnus Bodö.