Ska du boka solresa? Håll coronakoll på försäkringen

Reserestriktionerna lättas, det svenska vaccinpasset lanseras 1 juli och många har bara väntat på att få resa utomlands igen. Så då är det väl bara att boka resan och åka? "Det är en villfarelse att tro att det är grönt ljus att resa igen, det kan bli oerhört kostsamt om man bland annat inte har koll på sina försäkringar", säger Gabriella Hallberg jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, varnar för att utlandssemestern kan bli väldigt kostsam om man inte har koll på sin hemförsäkring i coronatider.

Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, varnar för att utlandssemestern kan bli väldigt kostsam om man inte har koll på sin hemförsäkring i coronatider.

Foto: Sofina bilder / TT

Sörmland2021-06-04 04:45

Läget har förändrats snabbt, tidigare avrådde utrikesdepartementet från alla icke nödvändiga utlandsresor, men avrådan har hävts för cirka 40 länder. Men reseskyddet täcker inte kostnaderna om något oförutsett sker med gröna bevis, provtagning eller restriktioner, så man känner till det. 

– Fler vill naturligtvis resa nu när restriktionerna lättas, men läget kan förändras snabbt och det är ännu inte stabilt. Många pandemirelaterade kostnader ingår inte i hemförsäkringens reseskydd och ansvaret ligger på resenären att ha koll på tester, spridning och restriktioner, säger Gabriella Hallberg.

Det du som resenär kan göra utöver de precis nämnda är bland annat att få ett medicinskt förhandsbesked via ditt försäkringbolag. Intyget ska uppvisa att du varit symptomfri från covid-19 eller andra underliggande sjukdomar i tre månader innan resan och inte uppsökt läkare. Då kan man vara säker på att försäkringen gäller.

– Har man haft sjukdomssymptom innan resan är det inte alls säkert att försäkringen gäller. Likaså om det utbryter nya fall av covid-19 i det land du befinner dig i. Skulle du bli satt i karantän gäller inte hemförsäkringen för de merkostnader som följer. Och skulle du resa till ett land som UD avråder från, reser till ett land där smittspridningen ökar eller ha uppsökt en läkare inom tre månader för underliggande sjukdomar kan man inte vara säker på att har något skydd alls, säger hon och fortsätter:

– Skulle en person behöva ambulansflyg hem kan det kosta upp emot en miljon kronor, beroende på vilket land man befinner sig i. Om man blir akut sjuk under semestern kan det medföra stora kostnader om försäkringen inte gäller. Behöver man dessutom respiratorvård kan räkningen skena.

Gabriella Hallberg poängterar vikten av att kontrollera vilket skydd man har via sitt försäkringsbolag och hur hemförsäkringen är utformad.

– Men det räcker inte. Kolla vilka regler som gäller för det land du besöker. Till exempel de lokala kraven för att släppas in i landet vad gäller intyg, vaccinationer, tester med mera. Det är viktigt att planera i förväg, avslutar Gabriella Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!