Hållbarhetsstjärnan skissar på nya återbruksprojekt

Anna Bergström har som affärsmodell att bygga bort vårt dåliga miljösamvete. "Jag vill bygga strukturer där det ska var enkelt att leva ett hållbart liv", säger hon.

Konsumtion är miljöproblematiskt och något Anna Bergström har angripit. "Men det har varit en personlig process eftersom jag blottat det fulaste jag har, att jag älskar att shoppa", säger hon.

Konsumtion är miljöproblematiskt och något Anna Bergström har angripit. "Men det har varit en personlig process eftersom jag blottat det fulaste jag har, att jag älskar att shoppa", säger hon.

Foto: Fredrik Ericsson

Sörmland2021-02-25 04:45

Hon har skapat en världsunik återbruksgalleria i Eskilstuna. Nästa steg blev en hållbarhetsgata i Stockholm, och nu har hon även ett projekt i uppväxtorten Nyköping.

Anna Bergström har gjort avtryck i världsmedia och ett avsnitt i podden "People fixing the world" från BBC är vigt till henne. I Sverige är hon utsedd till "Årets samhällsförnyare" av Veckans affärer och har fått epitetet "Återbruksdrottning" av Dagens Industri. I Nyköping är hon ändå lite av en doldis men jobbar nu med ett lokalt projekt i staden.

– Det är lite hemligt men vi kommer gå ut med information inom kort, säger hon. 

Hon har slagit sig ner i en stol, i vardagsrummet, i villan nära Brandkärr i Nyköping. Möbeln är på sätt och vis som sätet i cockpiten till hennes raketkarriär inom miljö och hållbarhet. Den är köpt i återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna, konceptet hon själv ligger bakom.

Idén till återbruksgallerian bygger på att hon själv och andra ska kunna njuta av shopping, fast utan dåligt samvete. Hon såg till att kastade föremål från sopstationernas containrar plockades upp och renoverades för att sedan placeras i kommersens finrum. Fördomarna mot produkterna brändes upp istället. 

För att lyckas fick hon ta i från tårna, "loppis-stämpel" satt hårt.

– Det är så många fördomar så det blev uppenbart att det måste bli superkommersiellt. Se snyggare ut, lukta godare och vara trevligare än i en vanlig galleria.

Idag omsätter gallerian miljontals kronor. Även Ikea finns numera på plats med sin återbruksbutik.

Ser du någon risk att ni kan bli utnyttjade av stora bolag som vill flytta in för marknadsföringens skull?

– Jag älskar egentligen stora företag som "greenwashar". Det börjar ju där och sedan blir man synad i sömmarna och måste ta stora kliv för att leva upp till den bild man projicerat på sig själv.

undefined
Anna Bergströms skissar med tusch på papper när hon skapar sina idéer och bygger på så sätt sin målbild. "Jag är nog envis", säger hon.

Framför henne i vardagsrummet står även ett begagnat bord på hjul, fast inte från möbelgiganten.

– Jag gillar saker på hjul och jag tror att det har med min grundlathet att göra. Vi har fyra barn och när de var små så köpte jag till och med väskor på hjul, sådana man drar mat i och använde när vi skulle på utflykt. Det ska vara enkelt.

Hon utvecklar grundlathet till att gälla fysiska saker, som att hon inte springer på gym eller gillar att kånka runt på saker. I övrigt jobbar hon hårt med att se lösningar och har starka målbilder.

Vilket har behövts, för när gallerian var en pappersprodukt var hon ganska ensam om att tro på idén. Hon har fått stå ut med kommentarer som "vad gulligt att du tänker så lilla gumman, men det kommer aldrig fungera". 

undefined
Anna Bergström har fullt upp med att försöka hitta smarta hållbarhetslösningar så att andra inte ska behöva tänka så mycket på det.

Nu har hon ett uppskalat projekt i cirkulär ekonomisk anda. I det pågående återbruksgatan i Barkarby, i Järfälla kommun väster om Stockholm – som byggs ovanför en tunnelbanestation – är tanken att bygga bort ännu fler dåliga miljöval. Nu handlar det om bostäder, hotell och butiker – men fortfarande ska de ekonomiska hjulen snurra med återbruk.

– Vilket ärende man än har ska man göra så få nya avtryck som möjligt. Det ska bli ett eget kretslopp där.

En returpunkt ska finnas i kvarteret och försörja butikerna med återbruksmaterial. Uttjänta lakan från det lokala hotellet kan bli material till en tygpåse i en butik, till exempel. Lägenheterna ska vara små och minimalistiska, vilket ska uppmuntra uthyrning och samvaro på restaurangen istället för att fylla hemmen med prylar. 

Det är cirkulär ekonomi:

I en cirkulär ekonomi behålls resurserna i samhället kretslopp istället för att bli avfall. Fem sektorer identifierades som särskilt prioriterade av EU-kommissionen 2015. Det är bland annat plast, matavfall och bygg- och rivningsavfall. Handlingsplanen innehåller dessutom initiativ för att påverka produkters hela livscykel från produktion och design till konsumtion, avfallshantering och marknaden för återvunna material. 

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!