På uppdrag av länsstyrelsen i Sörmland har Stanislav Snäll undersökte tre områden i länet, Gripsholms hjorthage, Sparreholms ekhagar och Ådön, under årets varmare månader förra året. Totalt artbestämde han 5 659 skalbaggar och av dem var 380 olika arter.
– Det finns mellan 4 000 och 4 500 olika skalbaggar i Sverige. De går inte på friska träd utan på gamla och ihåliga, säger Stanislav Snäll och berättar att det till och med förekommer naturvårdsprojekt där ekar skadas för att skapa rätt miljöer för skalbaggar.
Han pratar om vikten av att bibehålla miljöer som skalbaggarna kan leva i.
– Jorden är som en kropp. Visst, vi kan förlora ett öga eller ett finger, men förlorar vi för många organ blir det svårt att överleva.
Det är i det här hänseendet som han menar att fynden i Sörmland kommer upp i toppnivå. De visade på mycket höga naturvärden.
– Det kanske handlade om att det var ett väldigt bra år. Tidigt på våren var det kallt, och sedan blev det väldigt fint.
En skalbagge som man alltid tittar efter i de här sammanhangen är läderbaggen. Den är rödlistad i hela Europa.
– Det är en art som man har som referensart, den visar på höga naturvärden. Den är också stor och ganska lätt att hitta, säger Stanislav Snäll.
Bland alla skalbaggar som han hittade var 30 rödlistade, däribland mulmknäpparen och ädelguldbagge. Ytterligare 18 sällsynta fynd gjordes som inte är rödlistade.
Gjorde du något helt nytt fynd?
– Jag hittade en stor kortvinge. Den lever inte i ekar, men har aldrig tidigare hittats i Sörmland. Det är en värmeälskande art och jag fann två stycken, vilket betyder att den är etablerad.