"Nu stärker vi insatserna för att förebygga självmord", förklarade socialminister Lena Hallengren (S) dagen före julafton. I en debattartikel i Göteborgs-Posten skrev hon att regeringen nu ger 30 miljoner kronor till Folkhälsomyndigheten för kunskapshöjande insatser inom psykisk hälsa och suicidprevention. Köerna till psykiatrin, främst för barn och ungdom, ska bort och statens bidrag till att höja kompetensen på området inom det civila samhället ökar från 15 miljoner till 50 miljoner kronor.
Jättebra, men inte på långa vägar tillräckligt, kontrar Eskilstunabon Magnus Werner, ordförande för Balans Sörmland och volontär i föreningen Suicide Zero. Tillsammans med föreläsaren Lotta Halvardsson Ekdahl, med mångårig erfarenhet av att jobba med människors ohälsa, har Magnus Werner svarat socialministern. Deras debattartikel infördes i GP på nyårsafton.
– Jag tycker de gör en stor affär av att anslå 35 extra miljoner till civilsamhället. De pengar regeringen nu sammanlagt skjuter till motsvarar ungefär kostnaden för fyra suicid – förra året tog 1574 personer livet av sig. Vi tror inte de extra anslagna miljonerna kommer göra någon större skillnad när hälften av alla sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa och svenska ungdomar mår sämst i Norden. Allt annat än miljarder kronor insatta i arbetet betraktar vi som socialpolitik utan större praktiskt värde.
Köerna till psykiatrin kommer aldrig att försvinna hur stora resurser som än anslås, hävdar Magnus Werner. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många yrkesutbildade att anställa.
– Därför är det glädjande att Lena Hallengren pekar på civilsamhällets betydelse, inom ramen för ideella organisationer och brukarföreningar finns stor kompetens och erfarenheter av psykisk ohälsa.
Magnus Werner, som i våras startade Sörmlandsavdelningen av den ideella patient- och närståendeorganisationen Balans, uppmanar socialministern att bjuda in honom till samtal.
– Det kommer inte att hända, men vi som arbetar nära människor med psykisk ohälsa har specifika kunskaper och erfarenheter kring deras behov. Vi kunde berätta hur vi gräsrötter önskar att regeringen ska agera, och hur de ökade anslagen bäst ska användas.
Tidigare i veckan berättade tidningen om att antalet barn och unga i Sörmland som söker vård eller använder psykofarmaka till följd av psykisk ohälsa ökar.