Han räddade katt som suttit två veckor i träd

Efter 13 dagar och otaliga räddningsförsök klättrade till slut Andreas Angetun 15 meter upp till kattens undsättning. "Den var nära sista sucken".

Andreas Angetun arbetar till vardags med trädfällning.

Andreas Angetun arbetar till vardags med trädfällning.

Foto: Andreas Angetun

Sörmland2021-09-21 19:33

Katrineholmsbon och trädklättraren Andreas Angetun var mitt uppe i att spendera lördagskvällen med sin familj när han plötsligt kom över ett facebook-inlägg. Utanför Sköldinge hade en katt sedan 13 dagar tillbaka suttit uppflugen i en trädtopp. 

Trots ihärdiga försök att hämta ned katten med allt från en upphissad matkorg till en utställd skylift hade räddningsinsatserna dittills bara resulterat i att den rört sig än längre upp i trädet. 

– När jag såg inlägget skrev jag direkt att jag kommer om 30-40 minuter, packade ihop grejorna och åkte ut, säger Andreas Angetun. 

På plats hör Andreas Angetun ett jamande från en björktopp femton meter upp i mörkret innan han kliver i spikskorna, trär på sig pannlampan och spänner en livlina runt midja och stammen. 

– När jag klättrar upp ser jag att katten är väldigt mager och illa däran, man såg det på den att sista sucken var nära, säger han och fortsätter berätta. 

– Det uppstår lite närkamp däruppe och den blir aggressiv, men den är trött och sliten så efter en stund får jag ned den i en säck som jag hissar ned.

Andreas Angetun har en rad liknande räddningsaktioner bakom sig och spelar ned sin egen insats. Däremot förvånades han över hur länge katten satt fast uppe i trädkronan. 

– När den suttit så länge är det kris. 

Katten har sedan händelsen fått veterinärvård och mår efter omständigheterna bra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!