Det tror Inge Carreman, trafikpolischef i Sörmland under åren 2001–2011.
"Tyvärr", tillägger han – för det är en utveckling han helst vill slippa se.
– Det är min tro att trafikövervakning är bra och har flera positiva effekter.
Carreman understryker att trafikpolisens uppgift inte bara är att övervaka att lagar och trafikregler följs och att överträdelser bestraffas. Genom att vara närvarande och aktiv kan polisen bidra till ökad trygghet, normsättning och att skapa förståelse för det samspel mellan människor som behövs både i trafiken och i samhället.
Ändå har han svårt att se någon ljus framtid för trafikpolisen, vars resurser har minskats kraftigt sedan han började i jobbet 1980. Redan innan han gick i pension var det uppenbart att se att få unga poliser vill jobba i trafiken.
– På sikt kommer trafikövervakningen att bli en icke-polisiär uppgift som åläggs Transportstyrelsen. Sådana exempel finns redan ute i Europa.
Inge Carreman tycker att det är bra att regeringen nu vill ta krafttag för ökad kontroll av den yrkesmässiga trafiken. Han tror inte att pengarna kommer att gå till poliser, men möjligen till att rekrytera fler civila trafikinspektörer.
Budget för satsningen räcker en kortare tid än det tar för en polisman att nå den kunskap och kompetens som krävs för kontroll av tung trafik; upp emot fem år inklusive utbildningar i trafiksäkerhet, besiktning av lätta och tunga fordon samt avläsning av digitala färdskrivare.
– Kontrollen av utländsk tung trafik måste öka, det är jag övertygad om. På kontinenten svär svenska åkare över alla besiktningar de måste genomgå längs vägarna. Här hemma är det bara att obehindrat köra på.