Så anpassas nya häktet efter fler inlåsta barn

44 nya häktesplatser tas i bruk på måndag. I lokaler som anpassas efter att allt fler barn häktas för grova brott.

Kriminalvårdsinspektör Maria Berglund visar runt på det nya häktet på Arnö, där allt dimensionerats för att både personal och intagna ska få bättre förutsättningar. Den allt större andelen häktade barn märks också, med fler ytor för socialt samspel och aktiviteter.

Kriminalvårdsinspektör Maria Berglund visar runt på det nya häktet på Arnö, där allt dimensionerats för att både personal och intagna ska få bättre förutsättningar. Den allt större andelen häktade barn märks också, med fler ytor för socialt samspel och aktiviteter.

Foto: Alex Rodriguez

Sörmland2023-09-23 11:55

Fram tills nu har Sörmland bara haft ett häkte, i polishusets lokaler i Nyköpings centrum. Men på måndag tas ett helt nytt i bruk, på fängelseområdet på Arnö. Här kommer det att finnas plats för 44 nya intagna, från och med måndag. 

Kriminalvårdsinspektör Maria Berglund visar runt i de nya lokalerna. 

undefined
Kriminalvårdsinspektör Maria Berglund visar runt på det nya häktet på fängelseområdet på Arnö. De 44 nya platserna bidrar till en dryg fördubbling av Sörmlands kapacitet.

– Här finns större utrymmen, fler besöksrum och fler samtalsrum än i de gamla häkteslokalerna. Det finns också fler rastgårdar, där de intagna kan motionera eller ta en rökpaus, berättar hon.

undefined
Korridorerna i häktet är rymligare, vilket gör arbetet smidigare för personalen när de arbetar parallellt med flera intagna samtidigt.

Och när vi kommer till köket blir det nya häktets fokus på barn tydligt. 

undefined
I det gemensamma köket kommer klienterna ha möjlighet att laga viss mat och baka - både med personal och andra intagna, berättar Maria Berglund.

– Här kommer man exempelvis kunna baka ihop med barnen, berättar Maria Berglund. 

Barnen hon pratar om är inte de som är på besök för att hälsa på en häktad förälder. Hon syftar nämligen på en allt större grupp intagna på landets häkten: barn under 18 år, inte sällan misstänkta för grova brott. 

– Den senaste tiden har det blivit vanligare. Vi har fått ganska många häktade barn i Nyköping nu. 

undefined
Att vara inlåst under större delen av dygnet kan vara väldigt psykiskt påfrestande, inte minst för barn. Såväl FN:s barnrättskommitté och svenska Barnombudsmannen har flera gånger riktat skarp kritik mot att Sverige låser in barn under långa perioder i häkte.

Hur märks det?

– De kräver mer resurser, för de mår ofta väldigt dåligt. Det är tufft, både för barnen och personalen. 

undefined
På det nya häktet ska 55 personer få jobb. Kriminalvårdsinspektörerna Anna Rönn och Christina Nilsson är ansvariga för häktets personal och säkerhet.

Anna Rönn och Christina Nilsson är chefer på det nya häktet. De tror att de nya lokalerna kommer att göra det lättare att tillgodose de intagna barnens rättigheter. Exempelvis att de ska ha fyra timmar isoleringsbrytande åtgärder om dagen. Tid då barnen kan aktiveras, motionera och umgås med personalen.

undefined
På taket ligger rastgårdarna, där de intagna får vistas under sin tid utanför cellen. För vuxna gäller en timme om dagen, för barn fyra timmar.

– I det gamla häktet har vi inte möjlighet att leva upp till målen. Men här kommer vi få mycket bättre förutsättningar, berättar Anna Rönn.

Rent säkerhetsmässigt behandlas barn och vuxna i häktet på samma sätt, enligt Christina Nilsson. Men med barnen behöver man lägga mer tid och energi på det sociala samspelet. 

undefined
I besöksrummen finns leksaker, sittpuffar och ritpennor för att barn som hälsar på sina föräldrar eller syskon ska få en något mer normaliserad tillvaro på plats.

– Det handlar ju om att på olika sätt motverka skadorna som det kan bli på ett barn som sitter inlåst under lång tid. Vi umgås, samtalar, spelar spel och låter dem öva på social interaktion med andra människor. 

Vad är skillnaden mellan att jobba med barn och med vuxna i häkte?

– Det är klart att det är skillnad. De allra flesta barn är inte vana att sitta i såna här isolerade miljöer och behöver mer uppmärksamhet, säger Christina Nilsson.

undefined
Häktesbyggnaden ligger innanför två skalskydd och taggtrådsstängsel på fängelseområdet på Arnö.

– Och man märker att de saknar sina mammor och pappor. De behöver att vi pratar mycket mer med dem, fyller Anna Rönn i.

Kan ni behöva vara en tröstande famn?

– Ja, absolut. Det ingår att vi ska vara stöttande. Det är klart att det kan uppstå emotionella situationer, och då stöttar vi dem.

83 häktesplatser

Häktet i Nyköpings polishus har 39 häktesplatser, och det nya häktet på Arnö har 44. Sammantaget kommer Nyköping att ha plats för 83 häktade personer samtidigt.

Det huvudsakliga upptagningsområdet för Nyköpingshäktena är klienter från Sörmland, Norrköping och södra Stockholm. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!