Hantverkare sågar sänkt rot

Sedan planerna på sänkt rotavdrag blev kända har trycket på länets hantverkare ökat.Branschfolk befarar att sänkningen kan bädda för ökat svartarbete.

DRAG Robert Lönnberg_150408_NH.jpg

DRAG Robert Lönnberg_150408_NH.jpg

Foto:

Sörmland2015-04-14 14:55

Rotavdraget infördes i december 2008 och innebär att den som äger en bostad får göra avdrag för arbetskostnaden för reparations- och underhållsarbete. Regeringen förbereder nu en sänkning av rotavdraget från 50 procent till 30 procent. Förslaget är tänkt att läggas i höstbudgeten när det varit ute på remiss.

En rundringning bland länets byggfirmor tyder på en rusning efter hantverkare innan förslaget väntas träda i kraft.

På Lönnbergs måleri i Eskilstuna har man upplevt en 100 procentig ökning av antalet förfrågningar hittills i april jämfört med samma period i fjol.

– Vi drunknar i förfrågningar och det är vi tacksamma över, säger vd Robert Lönnberg.

Hos firman står privatkunderna för cirka 15 procent av omsättningen. Att denna grupp skulle försvinna om sänkningen blir av är han inte speciellt orolig för. Däremot har han farhågor om att svartjobben kan komma tillbaka.

– För tio år sedan var det vanligt med svartjobb inom måleribranschen. I dag är det ingen som jag vet som jobbar svart. Tveklöst är det rot som har tagit bort det.

Att jobben blivit vita innebär att de anställda är försäkrade och att arbetsgivaren betalar in pension. För kundens del betyder det att man får ett kvitto som man kan visa upp för en mäklare eller framtida köpare.

Men sänkningen lär innebära att fler kan frestas att anlita svartjobbare tror även Bror Ellfolk, projektledare på Ellfolk Bygg.

– Om det finns några tusenlappar att tjäna så är det klart att folk kommer att välja svartjobb.

Jan Andersson, ordförande för fackorganisationen Byggnads i Mälardalen anser att förslaget om sänkt rotavdrag måste ses i ljuset av att regeringen satsar på bostadsbyggandet.

– Jag tycker det är positivt om man kan styra över skattemedel för att bygga små bostäder för våra ungdomar.

Genom att föra över pengar till allmännyttan är det, enligt honom, lättare att rikta stödet mot vissa grupper till skillnad från rotavdraget där man inte riktigt vet vart pengarna går.

– Det finns massor med fattiga kommuner. Får man en chans att göra något för de kommunala bostadsbolagen så tycker jag det är jättebra.

Jan Andersson håller med om att rotavdraget bidragit till att göra byggbranschen vit men anser inte att den aviserade sänkningen innebär en fara för svartjobb.

– Du får 300 kronor per tusenlapp. Jag tycker inte att det kan vara ett problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om