– Jag tycker att det har varit ett väldigt bra år – även om det skiftar kraftigt över landet. Larven rönnbärsmalen har varit i farten, men den utgör ingen egentlig fara. Ansatta äpplen mognar snabbare och håller inte lika länge, men de är fortfarande ätbara, säger Henrik Elmberg.
På lördag finns han på plats på Stora Lundby gård på Selaön där Maria Printz Emond och Marian Voigt ordnar Äppelfest.
– Jag och Agneta Andersson ska hjälpa besökarna att sortbestämma sin frukt och det brukar bli en hel del frågor.
För att göra det tittar Henrik Elmberg på äpplets form, utseende och färg.
– Äpplen har, i likhet med människor, fingeravtryck i form av unika kärnhus och kärnor.
Han halvar ett rödgult maglemeräpple med en vass kniv innan han synar av, doftar och smakar på frukten.
– Vi vill gärna ha söta äpplen i Sverige och många glömmer bort aromen. Det är lite synd för det är den som ger djup i smaken.
Tidigare år har Henrik Elmberg bjudit tidningens läsare på uppskattade recept med bland annat äppelkaka, rugguggla och glögg.
Till årets sittning har han dukat fram väldoftande äppelmarmelad, ugnsbakade äpplen och en knäckig äppelsmulpaj och han passar även på att slå ett slag för äppelmos utan socker.
– Det är superenkelt och smakar fantastiskt. Kärna ut och klyfta tre oskalade äpplen. Lägg dem i en kastrull med lite vatten i botten och koka dem mjuka. Avluta med stavmixern. Smaksätt om så önskas med kanel, kardemumma eller lite vaniljsocker. Pressa över några droppar citron så håller sig moset vackert dagar i kylen.
Henrik Elmberg hade gärna sett fler svenska äpplen i matbutikerna och han uppmanar alla som har egna träd att ta hand om sin frukt.
– Lär känna dina äpplen och ha koll på när de mognar. Ta hand om frukten innan den hamnar på backen och blir dålig – då ligger de bara och lockar till sig djur.
Han tipsar också om att plocka av frukten innan bladen blir gula – efter det tar träden inte längre upp någon näring.
– Äpple är användbara till så mycket och i mitt tycke en dynamisk bas för en lyckad efterrätt. Har man tillgång till egna äpplen ska man använda dem i stället för att gå och köpa någon exotisk frukt med lustigt namn.
RECEPTTIPS:
Mauds äppelsmulpaj
Smöra en ugnssäger form med 24–26 cm diameter.
Smält 125 gram smör med 2 teskedar stött kardemumma.
Rör i 1 deciliter strösocker. Tillsätt därefter 2 deciliter vetemjöl och rör om ordentligt. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt 2 deciliter havregryn.
Riv 6–8 små urkärnade äpplen av sorten Cox Orange (eller andra höstäpplen) och fördela i den smörade formens botten. Fördela smuldegen över så att den täcker frukten. Grädda långt ned i ungen på 200 grader i 30 minuter. Servera med vaniljglass och/eller grädde.
Ugnsbakade Ingrid Marie
Kärna ur 4–6 vinteräpplen av sorten Ingrid Marie och ställ dem hela och med skalet på i en ungssäker form.
Fördela och tryck i 100 gram smör i de urkärnade hålen, ringla över knappt en deciliter ljus sirap, en halv deciliter strösocker, 3 teskedar kanel och 1 tesked smulad rosmarin.
Baka i ugnen på 150 grader i 60 minuter. Ös äpplena med skyn innan servering och njut dem tillsammans med vispad grädde eller en klick creme fraiche.
Henriks vinnande päronmarmelad
Klyfta 1,5 kilo päron och lägg i en kastrull med lite vatten i botten. Pressa över saften från en citron och låt koka i 10 minuter utan lock.
Tillsätt 4 deciliter syltsocker och en halv deciliter färsk strimlad ingefära. Rör om och låt koka ytterligare 5 minuter.
Slå på 10 centiliter päroncognac och koka hårt i knappt tio minuter.
Låt koket svalna något och mixa röran slät med en stavmixer.