Sedan tidigare står det klart att de fyra partierna Moderaterna, Vård för pengarna, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill styra Region Sörmland under nästa mandatperiod.
På måndagen la de fyra partierna fram ett gemensamt program. Klart står också vilka man vill se som nya regionråd:
Christoffer Öqvist (M) förseslås till posten som regionstyrelsens ordförande. Regionråd med särskilt ansvar för hälso- och sjukvården blir KD:s nya gruppledare Lars Lundqvist. Tomas Borin (VFP) blir ansvarig för personalfrågor och Mattias Claesson (C) fortsätter som regionråd med ansvar för kollektivtrafikfrågor. Därtill kommer ytterligare en ännu ej namngiven moderat att få en regionrådspost.
Vid en pressträff på måndagen förklarade de fyra partierna att de särskilt vill fokusera på kortare vårdköer, ökad tillgänglighet i vården och förbättrad kompetensförsörjning – frågor som samtliga partier lyfte fram som extra viktiga i valrörelsen.
För att förbättra tillgängligheten och korta köerna vill det nya styret satsa på det man kalla för "nära vård". Det ska ske genom distriktssköterskemottagningar och "mindre vårdcentraler på småorter", enligt det gemensamma programmet. De närmare detaljerna ska nu utredas, enligt politikerna.
De fyra partierna vill också ge ett särskilt uppdrag till barn- och ungdomspsykiatrin för att köerna dit ska kunna kortas.
Partierna lovar också att minska på byråkrati och administration. Bland annat ska partistödet minskas.
Att skära i administration och i kostnader för politiken är en av de främsta profilfrågorna för Vård för pengarna.
Trots detta vill man skapa en helt ny politisk nämnd som ska ansvara för fastigheter, IT och hållbarhetsfrågor – något som troligen kommer att öka kostnaderna för politiken.
– Vård för pengarna har gått med på detta, eftersom vi tror att den fyller en viktig funktion, säger Tomas Borin.
Enligt honom har man under den gångna mandatperioden fått höra att regionen har en "anorektisk politisk organisation".
– Det får Vård för pengarna ta på sig, och förstå att det kan ligga något i detta, säger Tomas Borin.
Den nya nämnden innebär samtidigt att regionstyrelsen avlastas, eftersom en del frågor som i dag ligger på regionstyrelsen kommer att hanteras av den nya nämnden. Därmed kan det hända att regionstyrelsen inte behöver sammanträda lika ofta, påpekar Mattias Claesson.