Utomhusvanor
Att umgås ute förknippas normalt inte med de mörkaste månaderna, men forskaren och socialantropologen Rachel Irwin vid Lunds Universitet, tror att våra förändrade utomhusvanor kan hålla i sig.
– Häromdagen bjöd jag in till glögg i trädgården – den idén hade ju inte funnits för ett år sedan. Jag tror att vi kommer fortsätta umgås utomhus året runt, eftersom vi nu vet att det går.
Ta i hand
En undersökning från Ekot visar att 9 av 10 svenskar slutat ta i hand under pandemin – en femtedel av dessa tror inte att de kommer ta i hand igen. Att det fasta handslaget kommer att återgå till kutym är alltså ingenting att tveklöst räkna med.
Omtanke
I pandemin har otaliga initiativ tagits för att hjälpa andra, och forskaren Rachel Irwin tror att vänligheten kommer att hålla i sig.
– En positiv sak är att pandemin synliggjort ensamhet, och jag tror det gjort oss mer benägna att uppmärksamma varandra. Förhoppningsvis kommer man hälsa på grannen oftare även efter pandemin.
Prepping
Att förbereda sig för krissituationer genom att bunkra förnödenheter, så kallad prepping, var tills nyligen en relativt ovanlig hobby. Nu känns inte krisen särskilt främmande längre, och fler tar ansvar för att klara sig igenom en nödsituation.
– Allt fler får upp ögonen för att de vardagliga bekvämligheterna inte alltid kan tas för givna och vi får in väldigt många ”nya preppers” till oss. Vi har absolut sett en ökad förståelse och även nyfikenhet från många som tidigare var motståndare, berättar Tomas Lindahl från e-handeln The General Preppers.
Hälsa
Råden om att tvätta händerna, stanna hemma vid sjukdom och hålla social distans gav snabba nedgångar i spridningen av influensa och vinterkräksjuka i början av året. Bär vi med oss råden även efter pandemin kan vi alltså räkna med att hålla oss friskare.
Hemester
Inställda flyg och stängda gränser gjorde det trendigt att turista på hemmaplan. Enligt statistik från Husvagnsbranschens förbund registrerades 42 procent fler husvagnar under november 2020 jämfört med samma period 2019 – det verkar med andra ord som att många förbereder sig för ytterligare en sommar i Sverige.
Hemmajobb
77 procent av de arbetsgivare som låtit sin personal jobba hemifrån kommer att fortsätta tillåta hemarbete efter pandemin, visar en undersökning från Benify. Kanske blir det som Fredrik Åström, som driver flera konferensanläggningar genom företaget Svenska kulturpärlor, hoppas på.
– Företag krymper förhoppningsvis sina ytor och konfererar istället för att träffa sina anställda till vardags – det hade varit en räddning för den hårt utsatta hotellnäringen.
Veckohandlingen
Livsmedelshandeln har förändrats under pandemin. Enligt Svensk Dagligvaruhandel ökade nätförsäljningen av matvaror med 83,7 procent från oktober 2019 till samma månad i år, och köp av färdigplockade matkassar som hämtas i butik har ökat med 142,4 procent.
Bio hemma
Redan innan pandemin talades det om "biografdöden", och flera av årets filmfestivaler har varit streamingbaserade. Är pandemin det slutgiltiga dråpslaget för biosalongerna – och kommer det snart att finnas en projektor och en popcornmaskin i varje medelklasshem?
Affärsresor
Att digitala möteslösningar blivit standard blir kanske slutet för långväga kontorsvisiter – åtminstone om man får tro Microsofts grundare Bill Gates. Han har förutspått att affärsresandet kommer halveras efter coronakrisen.