Sedan årsskiftet har länsstyrelsen i Sörmland tagit emot fem anmälningar från veterinärer på slakterier om att högdräktiga kor har transporterats till slakt. De fyra sista veckorna som kor är dräktiga är det förbjudet att ställa dem på en transport.
–Det är påfrestande för kon, säger Fredrik Bergh, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.
–En ko som är högdräktig får foglossning, på liknande sätt som kvinnor. Om de åker bil och måste stå och parera blir det en ännu svårare belastning samtidigt som de har ett foster som ligger och tynger. Det blir rätt tungt.
Fredrik Bergh aldrig sett så många anmälningar på kort tid tidigare. Sedan årsskiftet har veterinärer på Scans slakteri i Linköping en på Närke slakteri skickat fem olika anmälningar om totalt tio kor som har kommit till slakteriet högdräktiga.
–Jag har jobbat i 21 år och har aldrig varit med om det här tidigare, säger Fredrik Bergh.
Samtidigt uppger veterinärerna på Livsmedelsverket, som kontrollerar alla djur när de kommer till slakteriet, att de har sett motsvarande ökning i hela landet.
–Vi ser att den här typen av ärenden ökar, men vi vet inte vad som ligger bakom. Det kan vara något som har hänt i produktionen och så har vi blivit tydligare i våra kriterier, säger Malin Engdahl, enhetschef för Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Östra Götaland.
I samarbete med SLU har veterinärerna tagit fram kriterier för hur man bedömer hur långt kvar det är till kalvning. Har kalven (fostret) fått tänder och päls så är de så stora att det är mindre än fyra veckor kvar. De nya kriterierna trädde i kraft vid årsskiftet och Malin Engdahl tror att det har gjort det lättare för veterinärerna att bedöma när det har gått för långt.
–Givetvis bidrar våra tydligare kriterier till det här. Det kan vara kalvar som vi inte brydde oss om tidigare, som nu anmäls.
I Sörmland har två gårdar i Nyköping (fem respektive två djur), en i Gnesta, en i Eskilstuna och senast en i Strängnäs anmälts av veterinärer på slakterier för att kor har kommit dit högdräktiga. Nu anmäls de till åklagare som ska ta ställning till om brottet var uppsåtligt. Det vanligaste straffet för djurplågeri är böter.