Nya kraven på dygnsvila – sjukhusen förbereder sig

Från i höst har anställda inom kommuner och regioner en förstärkt rätt till elva timmars sammanhängande dygnsvila. De nya reglerna oroar och möts av protester i flera regioner, och i en rad yrkesgrupper. Region Sörmland har en plan för omställningen.

Samhällsviktiga verksamheter som hälso- och sjukvård måste fungera dygnet runt. Samtidigt har EU-kommissionen varit tydlig med att Sverige måste följa EU:s arbetstidsdirektiv och säkerställa att medarbetarna får 11 timmars dygnsvila. Från den 1 oktober skärps därför kraven, och vårdpersonal får inte längre ta extrapass hur som helst.

Samhällsviktiga verksamheter som hälso- och sjukvård måste fungera dygnet runt. Samtidigt har EU-kommissionen varit tydlig med att Sverige måste följa EU:s arbetstidsdirektiv och säkerställa att medarbetarna får 11 timmars dygnsvila. Från den 1 oktober skärps därför kraven, och vårdpersonal får inte längre ta extrapass hur som helst.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sörmland2023-05-11 06:55

Den 1 oktober skärps reglerna för dygnsvila i kommuner och regioner. Samhällsviktig verksamhet, som räddningstjänst, omsorg och hälso- och sjukvård måste finnas dygnet runt, men personalen behöver återhämtning mellan arbetspassen. Och i höst ansluter Sverige till EU:s direktiv om elva timmars sammanhängande dygnsvila.

Bland regionerna växer oron över en besvärlig omställning, knepig schemaläggning och missnöjda medarbetare som får mindre möjlighet att påverka sin arbetstid. Mats Andersson är förhandlingschef på Region Sörmlands HR-avdelning, och en av de medarbetare som sedan en tid jobbar hårt med att få förändringarna att bli så smidiga som möjligt.

– Vi har varit rätt snabba på bollen och kommit en bra bit på väg, med utbildningsinsatser för avdelningschefer, schemaläggare och fackligt förtroendevalda i flera omgångar. Det är en rejäl förändring, även om flera enheter faktiskt följer de nya reglerna redan. Men vissa arbetsplatser tillämpar ett annat system, med kortare vila mellan passen och en längre sammanhållen ledighet – och med medarbetare som vill jobba så. 

Han bedömer att länets ambulanspersonal nog är de som får ställa om mest.

– Det här blir en av de stora utmaningarna. Reglerna ska ju göra det bättre för alla, men för individen innebär de mindre valfrihet kring hur man arbetar och förändringen kan därför uppfattas negativt. Det påverkar ju hur folk kunnat jobba, och om individen upplever det som ett stort ingrepp i livspusslet är det inte svårt att förstå om det finns en oro, även om grundtanken med hälsosammare scheman är god. 

undefined
Det är en utmaning att pussla ihop scheman för regionens alla sjukvårdsanställda i Sörmland när kravet på ndygnsvila skärps i höst. Det konstaterar den grupp av medarbetare som nu intensivt jobbar med frågan.

Mats Andersson och kollegorna har ännu inte riktigt hela bilden klar över höstens förändringar. Men under planerade workshops i vår och i höst ska verksamhetens problem och lösningar samlas in. 

– Schemaläggning är alltid ett jättepussel. Även om det inte varit optimalt har man kunnat lösa behoven genom att en medarbetare som arbetat kväll rycker in och tar ett dagpass följande dag. Och personalen har kunnat byta pass med varandra ganska fritt. Nu blir alternativen till att bemanna dygnets alla arbetspass begränsade. Samtidigt som vi kämpar med personalbrist.

Vårdförbundet är positivt till att skrivningen kring dygnsvila blir hårdare, så att medlemmarna får sin återhämtning. 

– Människor ska orka arbeta ett helt yrkesliv, säger Lena Lindh, ordförande för Vårdförbundet avdelning Södermanland.

– Många arbetsplatser har scheman med långa arbetspass, inte minst inom ambulanssjukvården där de har dygnspass på helgerna här i Sörmland. Och många läkare jobbar långa jourpass efter varandra. Jag tror man brukar säga att den 20:e vakna timmen räknas som rattonykterhet. Det säger ju sig självt, du tar inga kloka beslut när du varit vaken länge, även om många gillar att jobba längre pass och sedan ha lång ledighet.

undefined
"De flesta vårdenheter har det tufft i dag, det råder personalbrist och medarbetarna jobbar övertid och extrapass. Folk äter på stående fot. Så generellt är de nya reglerna kring dygnsvila väldigt bra", säger Lena Lindh, på Vårdförbundet avdelning Södermanland.

Enligt Lena Lindh går åsikterna kring förändringen isär bland medlemmarna i länet.

– Många blir glada att slippa slitiga långpass, medan andra upprörs över inskränkt valfrihet. Vissa gillar ju att jobba kväll, natt och helg.

Facken och arbetsgivarorganisationerna har just kommit överens om att samhällsviktiga verksamheter kan ansöka om dispens att låta medarbetare arbeta upp till 24 timmar per dygn. Den dispensen gäller i högst ett år. Överenskommelsen ska nu synas av EU-kommissionen.

Vad och varför

Från 1 oktober 2023 gäller att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Undantag begränsas och kan bara bli aktuellt i verksamheter med uppdrag att skydda liv, hälsa och säkerhet.

De nya reglerna införs efter att Sverige fått backning från EU-kommissionen, som uppmärksammat att det svenska skyddslagstiftningen inte lever upp till minimikraven i EU:s arbetstidsdirektiv.

Källa: SKR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!