Hembygdsföreningar satsar digitalt

Med ny teknik och temat "ungdomens platser" vill Sörmlands hembygdsrörelse blåsa liv i en lång tradition av muntligt berättande.

Jennie Fornedal är konsulent på Södermanlands hembygdsförbund och ansvarig för det nya projektet i samarbete med appen Storyspot.

Jennie Fornedal är konsulent på Södermanlands hembygdsförbund och ansvarig för det nya projektet i samarbete med appen Storyspot.

Foto: Lars Skärlund

Sörmland2019-10-03 13:07

Den sörmländska hembygdsrörelsen har tillsammans med appen Storyspot fått medel från Riksantikvarieämbetet för att dokumentera berättelser och publicera dem digitalt. Den 5 oktober samlas sju föreningar i Åkers folkets hus för ett första spadtag.

– På 70- och 80-talet var man väldigt aktiva med olika gräv där du står-projekt, sedan har det mattats av. Vi måste lära oss att använda den nya tekniken och nya sätt att tillgängliggöra våra berättelser. Det finns ett stort intresse för att ta sig vidare från kassettbandspelaren, säger Jennie Fornedal, hembygdskonsulent på Södermanlands hembygdsförbund.

Storyspot är en plattform för att spela in och publicera berättelser kopplade till geografiska platser. Med hjälp av en karta kan sedan vem som helst ta del av personliga berättelser från valfri ort. I dagsläget finns ett fåtal berättelser från Sörmland – och fler ska det bli.

– Temat för projektet är ungdomens platser. Jag hoppas att projektdeltagarna redan till jul ska ha publicerat ett antal. På sikt tänker jag att vi verkligen ska dra nytta av mobilen för att spela in alla möjliga berättelser och hjälpas åt att dela vår historia.

Att dokumentera och informera är en central del av hembygdsföreningarnas arbete och förhoppningarna på det nya projektet är höga.

– Det är ett nytt format för oss vilket känns väldigt spännande. Andra människors tankar, värderingar och hur de uppfattat vardagen kan hjälpa oss att förstå vår egen tillvaro och vår plats i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!