Historisk händelse på ambulansstation

Landstinget fyller 150 år. Det firas på bred front runt om i Sörmland på lördag.

Sörmland2013-09-19 06:00

Tre av aktiviteterna i jubileumsprogrammet i Eskilstuna.

En av dem inträffar på Sveavägen där ambulansstationen håller öppet hus under tre timmar.

— Räddningstjänsten har kört det här i flera år, men för oss är det första gången som vi har öppet hus, säger ambulanssjukvårdaren Rolf Ersson, som är med och håller i trådarna.

De som besöker ambulansstationen får bland annat testa på hjärtkompressioner på en utbildningsdocka, uppleva två scenarion från ambulansens vardag i form av hjärtstopp och falltrauma, kolla på all utrustning och även provsitta en ambulans. Dessutom ska en rithörna finnas för barnen.

Hur många jobbar en sådan här dag?

— Vi är totalt 34 fast anställda och totalt 20 är igång på lördag varav sex för ordinarie verksamhet, säger Mats Hedqvist, som är enhetschef för ambulansen i Eskilstuna och Strängnäs.

Hur många besöker kommer det?

— Svårt att svara på, men vi hoppas på uppemot ett par tusen, säger Mats Hedqvist.

Vad vill ni i första hand visa allmänheten?

— Att alla får se vilken avancerad sjukvård vi bedriver utanför sjukhusen. Vi räddar liv i dag som vi inte gjorde förr. Dessutom är det viktigt att barn inte blir rädda för oss när vi kommer med blåljusen på.

I samband med jubileumet hålls dessutom öppet hus på Eskilstuna folkhögskola och på Träffpunkten i Lagersberg. Dessutom invigs vandringsutställningen "Sjukdomens nya plats" på Mälarsjukhuset på lördag.

Den finns där i fyra veckor innan den kommer till Nyköpings lasarett i fyra veckor och slutligen Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Landstingets informationschef Maria Karlsson har haft en budget på 700 000 kronor att röra sig med för firandet. En halv miljon har lagts på utställningen om sjukhusen och landstingets verksamhet under 150 år.

Även i Katrineholm och Nyköping firas det på bred front. På lördagens skördemarknad på Öknaskolan utanför Nyköping är Erik Haag ett av dragplåstren. Tv-profilen är inbjuden för att prata om matens historia. Öknaskolan betalar Erik Haag 20 000–25 000 kronor, uppger Annie Hedberg, som är informatör på Öknaskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!