Förhandlingarna har strandat – skiljeman kallas in

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna MittNord har pågått i flera månader. Nu väljer Fastighetsägarna att dra sig ur – vilket leder till en historisk rättstvist. "Det har hängt i luften", säger Johan Sandberg, förhandlare på Hyresgästföreningen. Björn Lundborg, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna MittNord förklarar anledningen till beslutet. "Vi får inte de svar vi önskar", säger han.

2024 års hyror för flera privata fastighetsägare i Eskilstuna, Strängnäs och Flen är fortfarande inte klara. Nu har Fastighetsägarna MittNord dragit sig ur förhandlingarna.

2024 års hyror för flera privata fastighetsägare i Eskilstuna, Strängnäs och Flen är fortfarande inte klara. Nu har Fastighetsägarna MittNord dragit sig ur förhandlingarna.

Foto: Niklas Holm

Sörmland2024-01-19 13:57

Fastighetsägarna MittNord företräder ett antal privata hyresvärdar i Eskilstuna, Strängnäs och Flen i förhandlingarna om 2024 års hyror. Sammanlagt handlar det om hyror för 5 071 lägenheter i Eskilstuna, 1 625 i Strängnäs och 261 i Flen.

Men knappt hann förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna MittNord inledas innan Hyresgästföreningen ville kalla in medlare.

Nu går processen ytterligare ett steg längre. Fastighetsägarna MittNord har valt att lämna förhandlingsbordet. I stället vill de ta en rättstvist och låta hyrorna avgöras av en skiljeman som tillsätts av hyresnämnden.

– Det har varit ganska tuffa förhandlingar, vi har inte kommit så långt framåt. Sett till tidigare år har vi ändå gjort steg framåt för varje förhandling, men här har vi stått och stampat ganska länge. Redan på första mötet tog de upp att de kommer ta in en skiljeman om vi inte kommer överens. Det har hängt i luften hela tiden, säger Johan Sandberg.

Han berättar att det är ovanligt att förhandlingarna avstannar och leder till en rättvist.

– Skiljeman är nytt för i år, det är en förändring i lagen så det är första gången vi gör det med de privata hyresvärdarna. Med allmännyttan så händer det, men det är inte jätteofta som vi inte kommer överens. Att det blir nu och på så stor nivå och att det är så många kommuner är en helt ny situation för oss.

Fastighetsägarnas utgångspunkt är att få till en höjning på elva-tolv procent. Hyresgästföreningens förslag ligger betydligt lägre än så.

– Vi ser runt om i landet att det tecknas överenskommelser på strax under fem procent, så vi tänker att det även är rimligt att höja här. Med de senaste årens samhällsekonomiska utveckling så har hyresvärdarna ett tuffare läge i dag, men över fem procent har vi svårt att se att några hyresgäster har möjlighet att klara av.

Björn Lundborg förklarar varför man valt att dra sig ur förhandlingarna.

– Det är trepartsmodellen som ligger till grund för våra årliga förhandlingar och eftersom vi inte får de svar som vi önskar, varken i tid eller procentsats som är rimliga så har fastighetskonsulterna lokalt beslutat att gå vidare till de former av medling och den sistnämnda som vi har, säger han och fortsätter:

– Men till det ska vi säga att vi har dem grundläggande faktorerna att titta på och sedan ska de vägas utifrån ett fastighetsägar- och hyresgästperspektiv vilket vi tycker att vi har gjort och sedan har vi tagit det i relation till de kostnadsökningar som har skett under den period som har varit. Vi drabbas återigen av taxahöjningar i form av vatten till exempel.

Däremot är Hyresgästföreningens förhoppning ändå att Fastighetsägarna ska återgå till förhandlingsbordet.

– Det är fortfarande möjligt. Vi hoppas att det är så det kommer bli. Man kan köra det parallellt så vi hoppas att de ändå vill försöka nå en överenskommelse den vanliga vägen, säger Johan Sandberg.

Om det kan bli aktuellt för Fastighetsägarna återstår att se.

– Det beror på om motparten har ändrat sin uppfattning eller inte men det är lite grann våra förhandlare och fastighetskonsulter som avgör hur man styr den processen, säger Björn Lundborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!