Sörmland har kommit in i en kritisk tid för spridningen av fågelinfluensa och ingår från den 16 november i ett så kallat högriskområde för fågelinfluensa. Höns i kommersiella besättningar måste nu hållas inomhus för att minska risken för smittspridning, frågan som många nog ställer sig nu är om man bör vara orolig över att insjukna i fågelinfluensa.
– Man har sett att vissa typer av fågelinfluensa kan smitta människor, säger Marie Nykvist, länsveterinär på Länsstyrelsen i Södermanland, och fortsätter:
– I många fall är det inga eller endast milda symptom, men vissa typer av fågelinfluensavirus kan ge allvarlig sjukdom hos människa.
Hon berättar att de virus som har cirkulerat bland fåglar i Europa nu och under de senaste åren bedöms utgöra låg risk för människor.
– Det är sådana virus som människor generellt inte blir dåliga av. Jag går personligen inte omkring och är orolig över att bli smittad.
Är det något man bör undvika att äta för att inte få fågelinfluensan?
– Man kan äta ägg och kyckling precis som vanligt. Risken att människor smittas är låg, just nu.
Marie Nykvist säger att om man ändå är orolig över att bli smittad av fågelinfluensan så finns det några saker man ska undvika.
– Man ska tänka på som allmänhet att om man ser en död eller skadad vild fågel, att man inte går och hanterar den med bara händer. Ta på handskar, tvätta och desinficera händerna efteråt, sprita dem ordentligt. Jag skulle säga att det är det viktigaste man som allmänhet bör tänka på just nu.
Vad bör man göra om man anträffar en död eller skadad fågel?
– Om man hittar en vild fågel kan man rapportera in till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, som sköter övervakningen av fågelinfluensa i vårt land. De tar gärna emot rapporter om dött vilt, de kan i vissa fall be den som rapporterar in att även skicka in prover eller djur för att kunna göra tester.
Vilka är tecknen om man har blivit smittad?
– De vanliga influensasymptomen, men det är mycket större sannolikhet att det är säsongsinfluensan eller en vanlig förkylning man drabbats av. I vissa fall har man fått ögoninfektion med eller utan förkylningssymptom. Fågelinfluensan ligger inte högt upp på listan om man känner sig sjuk.
Det har inte upptäckts någon smitta i Sörmland den här säsongen, men den har precis börjat förklarar Marie Nykvist.
– Vi är i början av den här säsongen och har inte fått någon smitta inrapporterad till oss. Det senaste utbrottet var vid årsskiftet i en hobbybesättning, alltså en liten besättning och inte i en stor produktion.
Är risken stor att smittan kommer hit?
– Jag skulle inte bli förvånad om vi får ett utbrott i Sörmland även denna säsong. Jag hoppas att vi slipper det men jag blir inte alls förvånad om den dyker upp.
De nya restriktionerna om fågelinfluensan har precis trätt i kraft.
– Det är olika restriktioner beroende på vilka fåglar man har och vad man använder de till. Man bör bekanta sig med vad som gäller för sina fåglar och det gör man enklast på Jordbruksverkets webbplats, menar Marie Nykvist och avslutar:
– De stora besättningarna, de med stor uppfödning, vet om de nya restriktionerna. Men också de som har fåglar på bakgården hemma måste ta del av den nya information och följa de restriktioner som finns.