– Det är vanligt att sjuksköterskor upplever osäkerhet och påtaglig stress när de börjar sin första anställning. Det kan handla om att man inte riktigt är beredd på de utmaningar yrket innebär och på den höga arbetsbelastningen i vården, säger Margareta Asp, professor i vårdvetenskap vid Mälardalens universitet.
– Studier visar att en femtedel av de nyutexaminerade sjuksköterskorna upplever symtom på utbrändhet och att lika många har tankar på att lämna yrket. Det här behöver vi ändra på genom att skapa förutsättningar för att de ska vilja arbeta kvar i vården.
För att skapa ett digitalt utvecklingsprogram som ska stödja nyutexade under den första tiden i yrket har Margareta Asp fått drygt fyra miljoner kronor av AFA Försäkring. Programmet ska pågå till nästa höst och baseras på tidigare forskning som visar vilka fyra teman som är speciellt viktiga för att en nyanställd ska få en positiv introduktion i yrkeslivet.
– Det första temat är rollklarhet; att man är klar över vilket ansvarsområde man har. Det andra temat är handlingskraft, och handlar om hur man ska kunna utveckla färdigheter och erfarenhet för att kunna hantera sitt uppdrag. Tema tre är social integrering i en arbetsgrupp, och fjärde temat är återhämtning. Hur skapar man bra strategier för sin egen återhämtning?
Projektet genomförs i samverkan med Region Västmanland och omfattar alla nyutbildade sjuksköterskor som regionen anställer under januari och augusti 2023. Deras utveckling i relation till de fyra temana kommer att följas av universitetet via sjuksköterskornas egna regelbundna självskattningar. Och under tiden finns mentorer i form av erfarna sjuksköterskor till hands digitalt.
Efter projektåret kommer de nyanställda att intervjuas individuellt och i grupp. Är de nöjda med sitt arbete, känner de tilltro till sin förmåga och kompetens, och framför allt: Vill de jobba kvar på sin arbetsplats?
– Jag hoppas att sjuksköterskorna ska känna tillfredsställelse i sitt arbete och väljer att jobba kvar inom vården. Väljer de att stanna hoppas jag att de ska ha möjlighet till kompetens- och karriärutveckling. I regionen där vi genomför projektet lämnar 20 procent av de nyanställda sjuksköterskorna sin första anställning inom tre år. Därför känns det angeläget att genomföra det här projektet.