Hon säljer sex: "Många går över ens gränser"

När hon började sälja sex för fem år sedan var det för att kunna försörja sig. Det hon gjorde med sin kropp kändes oviktigt. Idag säger den 32-åriga kvinnan att livet i prostitution bryter ned henne mentalt – men att pengarna och kickarna gör det svårt att sluta. Den bilden bekräftar både polis och de organisationer som hjälper de som lever i prostitution.

Att kvinnan, som kallar sig Lea, började sälja sex var en konsekvens av ett behov av pengar och en känsla av att "det inte spelade någon roll vad jag gjorde med min kropp", berättar hon.

Att kvinnan, som kallar sig Lea, började sälja sex var en konsekvens av ett behov av pengar och en känsla av att "det inte spelade någon roll vad jag gjorde med min kropp", berättar hon.

Foto: Kollage: Skärmdump/Privat

Sörmland2021-04-01 05:59

Elenore Ingårda är gruppchef för polisens enhet för grova brott i Eskilstuna. Hon har deltagit i flera insatser mot sexköpare och träffat flertalet personer som säljer sex. Hon har en tydlig uppfattning om varför man lockas in i prostitution.

– Det är för att man vill ha pengar – jag tänker att ingen gör det här frivilligt i den bemärkelsen, det är nästan alltid en tråkig historia bakom de ärenden vi ser. Att sälja sex blir ofta ett destruktivt sätt att kunna leva det liv man vill leva, rent materiellt.

Men det är svårt att hitta någon som vill berätta om sina upplevelser av att sälja sex. Vi har försökt i flera veckor. En tjej från Eskilstuna hör av sig och vill berätta – men ångrar sig.

Det blir för jobbigt.

Till slut får vi kontakt med Lea, som är det namn hon valt att använda. Hon är en del av nätverket #Intedinhora och besvarar våra frågor via mejl anonymt.

Lea klargör i mejlets inledning att hon inte vill kallas sexarbetare, som hon menar är ett begrepp som nästan uteslutande används av dem som vill avkriminalisera sexköp. Det är inget hon vill förknippas med. Själv befinner hon sig i prostitution, och har gjort det sedan hon var 27. 

Att Lea började sälja sex var en konsekvens av ett behov av pengar i kombination med en känsla av att "det inte spelade någon roll vad jag gjorde med min kropp", berättar hon. 

– Jag lever med psykisk ohälsa och utmattning och klarar inte av ett vanligt arbete.

Hon skriver att prostitutionen får henne att må ännu sämre, men att det är svårt att sluta.

– Det är alltid stora risker inblandade och många man träffar går över ens gränser. Till exempel försöker de köra utan kondom och filma en i smyg. De tjatar om sådant man inte vill göra och så vidare. I längden bryter det ner en mentalt. 

– Ändå fortsätter man på grund av pengarna och kickarna det ger med snabba pengar. Att leva fattigt är också stressigt och att kunna spara undan pengar är en trygghet jag inte kunnat ha annars. 

Hon menar att varje möte med en köpare är en form av övergrepp.

– En vill ha sex, en vill inte ha sex och den första personen mutar sig till sex den andra egentligen inte vill ha. Det är inte ett äkta samtycke byggt på ömsesidig lust.

Hur har prostitutionen påverkat din syn på män?

– Jag har ingen bra syn på män, tyvärr. Särskilt när många av de man träffar är familjefäder och personer med höga positioner i samhället som i sitt vanliga liv aldrig skulle erkänna att de köper sex.

Lea tror inte att en avkriminalisering av sexköp hade förbättrat den prostituerades levnadsvillkor.

– Det är dels för att jag inte tycker att man kan betala för ett samtycke, men också för att det förhindrar prisdumpning för oss som säljer. Lagliga bordeller innebär också att de som arbetar där inte får möjlighet att tacka nej till vissa kunder och att de pressas från bordellägaren att gå med på vissa handlingar.

Istället efterfrågar Lea en bredare kunskapsbas hos socialtjänsten, vården och polisen.

– Jag vet många som blivit riktigt illa bemötta när de sökt hjälp. Alla yrken som möter människor behöver bättre kunskap i ämnet. Det måste också finnas bättre stöd och hjälp från socialtjänsten för att kunna klara sig utan att sälja sex. Många är i behov av traumabearbetning men får ingen eftersom psykiatrin ser ut som den gör eller för att kunskapen om att prostitution kan leda till, eller vara orsakad av, trauman är låg.

Leas bild av samhällets otillräcklighet delas av Josephine Appelqvist, medgrundare till den ideella organisationen Talita, som hjälper kvinnor ut ur prostitution.

– Vi har fått överlämna självskadande klienter till psykiatrin för att vårt program inte räcker till. Kuratorer, föräldrar och psykiatrin vänder sig till oss och frågar var de kan få hjälp. I bästa fall kan socialtjänsten hjälpa till med boende med dygnet-runt-stöd, men det krävs mycket för att få det. Psykiatrin har sitt ansvar, men för att de ska kunna sätta in insatser måste socialtjänsten samarbeta. Att samarbetet inte fungerar drabbar de här tjejerna; de faller mellan stolarna.

Vet du mer om sexhandeln i Sörmland eller vill du att vi ska granska något annat? Tipsa oss anonymt via Newsleaks på vår sajt.

Lea heter egentligen någonting annat.

Vad är sexköpslagen?

Sexköpslagen är den informella beteckningen på 6 kap 11 § i Brottsbalken. Lagen innebär att det är straffbelagt att köpa sexuella tjänster, men inte att sälja dem. 

Lagen infördes 1998, då Sverige blev det första landet i världen där det var olagligt att köpa sex trots att det är lagligt att sälja. Sedan dess har fler länder följt efter, däribland Frankrike.

Den som mot ersättning skaffar sig en tillfällig sexuell förbindelse kan i Sverige dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!