Nästan var fjärde handlare, 23 procent, i Sörmland uppger att personalen utsatts för hotfullt beteende från kunder. Det gör de sörmländska butikerna näst mest utsatta i landet, efter Stockholm, där 29 procent av butikerna uppger samma sak. Riksgenomsnittet är 19 procent.
Det framgår i undersökningen "Trygghetsbarometern", utförd av branschorganisationen Svensk handel sedan 2018. 2 465 butiker har svarat på frågor i 2020 års undersökning. Frågorna handlar om huruvida butiken utsatts för stöld eller ringa stöld, om det förekommit hot eller våld i samband med att stölder upptäckts, om butiken haft inbrott, om hotfullt beteende utan koppling till stölder förekommit, samt om butiken utsatts för bedrägeri.
– Vi upplever att det som ökar är att både kunder och andra, som inte verkar vara i butiken för att handla, har närmare till grövre verbala angrepp. Man är ganska orädd inför att visa upp en pistol, eller hota med att slå ihjäl någon. Det sker över hela landet och i många branscher. Det har skett en förflyttning, som är obehaglig, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.
Värst var kvartal två under fjolåret, i inledningsskedet av corona-pandemin.
– I början av pandemin exploderade utsattheten i butikerna. Stressen vi alla känt fick utlopp någonstans, hos kunderna, men också hos de kriminella, sannolikt för att narkotikahandeln låg i ruiner. Vi såg att många kriminella som en gång började med stölder i butiker kom tillbaka, när narkotikahandeln minskade, säger Per Geijer.
I hela landet svarar en tredjedel, 32 procent, av butikerna, att de utsatts för stöld eller ringa stöld. I Sörmland är den siffran lite lägre än riksgenomsnittet: 29 procent.
24 procent av de sörmländska handlarna har uppgett att de utsatts för bedrägerier under 2020. Där hamnar Sörmlandsbutikerna på tredje sämsta placering, efter Stockholm och Skåne. Genomsnittet för landet är 21 procent.
– Många bedrägerier sker över nätet i dag. Vd-bedrägerier, någon ringer upp och säger sig vara vd, och säger att en faktura ska betalas. Andra säger sig ringa från företag som behöver nya möbler och handlar på kredit, säger Per Geijer.
Men mer klassiska bedrägerier, med bedragaren på plats i butiken, förekommer också. Det kan handla om sådant som att byta prislappar på varor.
Reklamationsbedrägerier är också vanliga.
– Folk går in i butiken med en vara de kommit över och säger att de vill lämna tillbaka den, men saknar kvitto. Folk har sönder en vara i butiken och går sedan till kassan och vill reklamera den. Reklamationsbedrägerier har seglat upp som de vanligast förekommande, men det är kanske också för att de är lätta att upptäcka, kräver resonemang med personalen och ofta anmäls, resonerar Per Geijer.
Jessika Karlsson är lokal ombudsman och regionalt skyddsombud för Handelsanställdas förbund och skriver i mejl till tidningen:
"Klimatet hårdnar i samhället, i bostadsområden men också för våra medlemmar på arbetsplatserna, som allt oftare får utstå tuffa handlingar och tråkiga bemötande under sina arbetspass".
Det är helt oacceptabelt, fortsätter Jessika Karlsson.
"Arbetsgivaren ska agera kraftfullt för att skydda sin personal genom att införa åtgärder, rutiner och rätt förutsättningar för sin personal".