Hundcoachens tips: Så hjälper du din hund på nyår

Många hundar blir extra stressade av smällandet med raketer under nyårsfirandet.

Ett nytt år närmar sig och det som är fest och uppsluppna känslor för vissa är en mardröm för vilda djur och för många hundar. Hundtränaren Carin Johansson ger tips till oroliga hussar och mattar.

Ett nytt år närmar sig och det som är fest och uppsluppna känslor för vissa är en mardröm för vilda djur och för många hundar. Hundtränaren Carin Johansson ger tips till oroliga hussar och mattar.

Foto: April Caarph och Carina Ekdahl

Sörmland2020-12-29 19:33

I år är det ovanligt många nyblivna hundägare och hundar som ska möta sitt första nyår tillsammans. Carin Johansson, som driver Carins hundkurser i Björkvik, delar med sig av knepen så att både du och din hund kan ha en bra start på det nya året.

– Jag brukar sätta på radion och dra ner för fönstren. Inte springa fram till fönstren och titta när det smäller, för det stressar hunden. Ge hunden ett ben – för hundarna som kan tugga. En del hundar äter ingenting för att de är så rädda, säger hon.

Träna hunden innan nyårsfirandet börjar.

– Själva förebyggandet är att börja tidigt med att träna hunden. Att börja nu strax innan nyår är inte så stor idé. En del hundar blir fruktansvärt stressade och får panik. Jag känner många som bor nere i källaren ihop med sin hund när det är som värst, säger Carin Johansson.

Skapa en trygg plats åt hunden, och om din hund gömmer sig – låt den göra det.

– Jag rekommenderar en lya, ett litet krypin för hunden, som den kan känna sig trygg i. Många hundar vill gärna gå och gömma sig under en säng eller liknande. Och det kan man enkelt ordna någon vecka innan. Hunden ska kunna vara ifred där, men man finns samtidigt i närheten, säger Carin Johansson.

Undvik platser där det smäller.

– Många har gjort en sport av att skrämma hundar. De ser hundägare på håll och väntar in, sedan kastar de smällare mitt framför hunden. Då är det jättesvårt att förebygga något för det kan skrämma vilken hund som helst. Även om hunden inte är skotträdd i vanliga fall, säger Carin Johansson.

Tips till hundägare

1. Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.

2. Lämna inte hunden ensam.

3. Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. 

4. Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.

5. Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte.

6. Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

Källa: Svenska Kennelklubben

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!