Hyresgästföreningen kritisk mot konceptrenoveringar

I Sörmland är det vanligt förekommande att lägenheter lyxrenoveras och att hyrorna chockhöjs. Hyresgästföreningen är starkt kritisk mot fenomenet.

Tomas Bergh på Hyresgästföreningen är kritisk mot fastighetsbolag som konceptrenoverar sina lägenheter.

Tomas Bergh på Hyresgästföreningen är kritisk mot fastighetsbolag som konceptrenoverar sina lägenheter.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT och Jessica Collin

Sörmland2020-08-28 06:12

Bostadsbristen är påtaglig i så gott som hela landet, inte minst i Sörmland. Trots det finns det flera lägenheter som ekar tomma. Anledningen? De är lyxrenoverade och har så pass höga hyror att få har råd att bosätta sig där. Det kallas för att en konceptrenovering har genomförts, vilket innebär att lägenheten blåsts ut när hyresgästen flyttat och att hyrorna höjts kraftigt när renoveringen slutförts. 

Problemet drabbar bostadsmarknaden hårt, menar Hyresgästföreningen. 

– När renoveringen är färdig hamnar hyrorna i nivå med vad det kostar att hyra en helt nybyggd lägenhet. De som söker bostad har oftast väldigt svårt att betala dessa hyror, men problemet är att det nästan enbart är konceptrenoverade lägenheter som det går att få tag på, säger Tomas Bergh, gruppchef vid Hyresgästföreningen i Sörmland. 

Problemet har funnits de senaste tio åren, men har blivit mer omfattande på senare år. Hyresgästföreningen anser att det sätter käppar i hjulen för framför allt unga som vill flytta hemifrån. Även pensionärer som tidigare har bott i villa drabbas. 

– Pensionen räcker inte till för att betala dessa hyror. När det gäller unga kanske de heller inte har råd med en kontantinsats till en bostadsrätt. Då tvingas de bo kvar hemma hos sina föräldrar, säger Tomas Bergh. 

Han upplever att problemen är värst i Sörmland, men att andra regioner i närheten börjar få liknande bekymmer. Anledningen till att fenomenet uppstod beror enligt Tomas Bergh på att Akelius, som tidigare hade ett stort fastighetsbestånd i Eskilstuna, införde konceptrenoveringar. Sedan hakade flera fastighetsbolag på. 

Två av dem är Victoria park, med fastigheter i både Eskilstuna och Nyköping, samt Hembla med bostäder i såväl Katrineholm som Eskilstuna. 

– Vi upplever att det finns en rädsla bland hyresgästerna att ta den här diskussionen med dessa företag. Anledningen är att man är rädd för att drabbas av repressalier, och att man den dagen någonting går sönder inte ska få den hjälp man betalar för och har rätt till. 

Från Hyresgästföreningens sida förstår man att lägenheter behöver renoveras, men tycker att hyresgästerna måste få välja vilken standard bostaden ska ha. Det kan handla om att antingen genomföra en lyxrenovering eller att göra det minsta lilla för att det ändå ska bli fräscht. 

– Om någon vill ha en lyxrenoverad lägenhet så är det absolut okej, för då har hyresgästen själv valt det. Men i dag saknas den möjligheten. Och det är det vi sätter oss emot, säger Tomas Bergh. 

En annan aspekt som han tycker är viktig att lyfta är att det oftast bara är lägenheterna som renoveras och inte fastigheten i sig. 

– Företagen vet att de inte kan höja hyrorna för att trapphus eller fasader renoveras, därför låter man bli. Det leder till att husen på sikt blir obeboeliga. Ett annat problem med konceptrenoveringar är att de kan pågå i många år, vilket betyder att hyresgäster kan tvingas leva på en byggarbetsplats länge. 

Samtidigt är det svårt att ställa företagen till svars för utvecklingen, menar Tomas Bergh. 

– Det är inte olagligt att konceptrenovera lägenheter. De agerar utifrån den lagstiftning som finns. Men jag tycker att det finns ett moraliskt och samhällsviktigt ansvar man bör ta, säger han. 

Tidningen har sökt Hembla och Victoria park för en kommentar, utan framgång. 

Fler konsekvenser

Sara Westin är forskare i kulturgeografi vid Uppsala universitet. 

Liksom Tomas Bergh ser hon problem med såväl konceptrenoveringar som renovräkningar (när folk tvingas flytta för att lägenheten ska renoveras och inte har råd att flytta tillbaka). 

– Ett område kan gentrifieras, alltså gå från att vara ett område där arbetarklassen lever till ett där det krävs två inkomster för att bo. Det kan få personerna som bor kvar att inte längre känna sig välkomna. Det är ett problem, säger Sara Westin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!