Den har ur olika utgångspunkter borrat ner sig i frågan om och hur kommunernas kultur- och fritidsförvaltningar peppar det lokala föreningslivet att arbeta för ökad integration. Resultatet: uppmuntran ges endast i liten utsträckning.
Rapportens författare Alina Treijner är länsstyrelsens projektledare för integration inom idéburen sektor. Hon har bland annat intervjuat personalen som arbetar med föreningsbidrag och föreningskontakter i de nio kommunerna.
– En väldigt liten del av deras arbete går till att uppmuntra föreningarna att utvecklas ur ett integrationsperspektiv. Självklart är det från föreningarna initiativet ska komma. Men det finns verktyg, goda exempel, som kommunerna skulle kunna använda i större utsträckning.
Länsstyrelsen bedömer att alla kommuner i Sörmland lägger ner ett både engagerat och hårt arbete på ett bra flyktingmottagande och en god integration. De nyanlända har ofta svårare än inrikesfödda att få både jobb och bostad, varför ett stort fokus ligger på dessa områden.
Men nyanlända har i många fall svårt också att skapa sig ett socialt liv i det nya hemlandet. Där kan föreningarna göra en stor skillnad genom att föra samman nyanlända och svenskar – förutsättningen för integration.
Cirka 90 procent av Sveriges befolkning är medlemmar av någon förening. Bland nyanlända är det mindre vanligt. För att Sörmlands omkring 2 000 föreningar ska kunna medverka till ökad integration är den offentliga sektorns stöd ofta avgörande, konstaterar länsstyrelsen i rapporten.
Bristerna i detta stöd beror inte på ovilja eller ointresse, understryker Alina Treijner.
– De som arbetar med föreningslivet har helt enkelt för många järn i elden.
I fem av länets nio kultur- och fritidsförvaltningar har en ensam person ansvaret för bidrag och föreningskontakter. I många fall har tjänstemännen fler ansvarsområden och arbetsuppgifter därtill och tvingas hårdprioritera sin tid. De hinner inte odla kontakter, skapa nätverk, följa upp föreningarnas verksamheter eller arbeta långsiktigt med integrationsfrågan.
– Jättemånga föreningar klarar att göra goda insatser ändå. Det är de andra som kommunerna behöver stödja och lägga mer energi på. En del av lösningen kan vara att avgränsa arbetsuppgifterna och minska den administrativa bördan, så att de som arbetar mot föreningslivet bara gör det. Många av dem önskar också att de kunde få arbeta mer i team.