Byggchefen: "Sjukhusbyggena går inte att pausa"

Byggprojekten på Sörmlands tre sjukhus påverkas inte av de stora sparkraven. Däremot skulle det kunna bli så att nya akutsjukhuset i Eskilstuna får vänta på att tas i bruk. "En av alla de stenar vi vänder på" säger regionråd Lars Lundqvist (KD).

Sparkravet inom Region Sörmland påverkar inte om- och tillbyggena på länets tre sjukhus. "Det går inte att stanna upp nu. Alla entreprenörer är upphandlade, materialet inhandlat och projekten rullar på", säger projekt- och byggchef Jonny Niskanen.

Sparkravet inom Region Sörmland påverkar inte om- och tillbyggena på länets tre sjukhus. "Det går inte att stanna upp nu. Alla entreprenörer är upphandlade, materialet inhandlat och projekten rullar på", säger projekt- och byggchef Jonny Niskanen.

Foto: Veronica Karlsson

Sörmland2023-09-14 10:09

I spåren av det stora sparpaket på 900 miljoner kronor som Region Sörmlands politiker klubbade på tisdagen detaljspekuleras det kring vad som ska ingå och var det ska skäras ned. Vid sidan av de 700 tjänster som ska bort och de många avgifter som ska höjas.

Röster höjs från olika håll om att det är oförsvarligt att plöja ner så enormt mycket pengar i länets tre sjukhus när personal samtidigt kan tvingas lämna sina jobb.

undefined
Mälarsjukhuset byggs ut med sammanlagt 45 000 kvadratmeter. Den nya huskroppen ska stå helt klar på försommaren 2025, enligt byggchef Jonny Niskanen, till vänster.

Men nej, sparkraven påverkar inte de tre sjukhusbyggena i länet, förklarar Region Sörmlands projekt- och byggchef Jonny Niskanen.

– Det går inte att stanna upp nu. Alla entreprenörer är upphandlade, materialet inhandlat och projekten rullar på. Det är bara renoveringen av Oxelösunds vårdcentral som skjuts på framtiden.

I Eskilstuna pågår nu bland annat målning och inomhusarbete samt jobb med att koppla ihop de gamla byggnaderna med den nya 45 000 kvadratmeter stora huskroppen – som ska rymma bland annat akutvårdsavdelning, akutmottagning, förlossnings- och kvinnoavdelning, intensivvårdsavdelning samt en helikopterplatta på taket. Den beräknas stå klar i maj 2025.

– Det enda som inte går som planerat är ekonomin. På ett år har materialkostnaderna blivit i snitt 25 procent dyrare, konstaterade Niskanen redan för ett år sedan. Slutprognosen på 2 miljarder 37 miljoner kronor för den nya sjukhusdelen i Eskilstuna höll inte länge.

undefined
De två sista delarna av byggprojektet på Nyköpings lasarett rullar igång efter nyår.

I Nyköping byggs en ny akutmottagning, operationsavdelning, sterilcentral och ambulansintag. Huset står på plats och nu pågår invändigt installationsarbete.

– De två sista byggdelarna rullar igång efter nyår, och kommer enligt prognosen att kosta 265 miljoner kronor.

Och i Katrineholm går ombyggnationen av Kullbergska sjukhuset, med flera renoveringar och byggprojekt igång, in i slutfasen i februari. Total investeringsram inför arbetet låg på 600 miljoner kronor.

Lars Lundkvist (KD) är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvården. Han håller med byggchefen om att det inte blir aktuellt att pausa de stora om- och tillbyggnationerna av sjukhusen.

undefined
Lars Lundqvist (KD) säger bestämt nej till att lägga ner ett sjukhus för att spara pengar. "Även om vi tog bort Kullbergska är ju vårdbehovet detsamma."

– Våra strategiska investeringar kan vi inte avbryta, det är bara att köra på med sjukhusen. I Nyköping är det inflytt redan. Nästa steg vi kikar på nu är om det går att skjuta på inflyttningen i det nya akutsjukhuset i Eskilstuna. Å andra sidan dröjer det så länge innan byggnaden kan tas i bruk, så då är vi förhoppningsvis förbi den värsta puckeln i ekonomikrisen. Akutläget gäller till 2025, men vi måste samtidigt även se bortom det.

Under onsdagen satt Lars Lundqvist och kollegorna i minoritetsstyret i intensivt budgetarbete.

– Nu tittar vi på precis alla delar av verksamheten, på alla pengar vi kan hitta. Och verksamheten gör detsamma.

undefined
Kullbergska sjukhuset i Katrineholm ska inte läggas ned. Ombyggnationen går in i slutfasen i februari.

Ett återkommande sparförslag genom åren har varit att lägga ner Kullbergska. Finns det med som ett alternativ nu?

– Nej, det är absolut ingenting vi tittar på.

Jonny Niskanen reagerar på Lars Lundqvists kommentar om senare driftsättning av nya sjukhusbyggnaden i Eskilstuna.

– Det var ungefär det dummaste jag hört, ett häpnadsväckande och okunnigt uttalande. Vi har ju kostnader som löper ändå, även om huset skulle stå tomt, och vi bygger för ny, modern och bättre vård och arbetsmiljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!