Åsa Kullgren (S), landstingsstyrelsens ordförande, har inga positiva svar att ge när det gäller dem som är i behov av dialys i västra länsdelen. Varken de som väntar på självdialysen på Kullbergska eller de som behöver avancerad dialys kan se fram emot några förändringar.
– Vad jag förstår finns det inget utrymme i dag för att ha självdialys på Kullbergska, det finns inga fysiska möjligheter. Det är först i samband med ombyggnaden som vi kommer att ha självdialys där, säger Åsa Kullgren.
Och när sker den?
– Tidplanen har blivit förskjuten. Vi håller på och ser över innehållet på sjukhusen, säger Kullgren.
Nefrologen Knut Christian Gröntoft är sektionsöverläkare på Mälarsjukhuset. På frågan vad som krävs fysiskt för att man ska kunna ha självdialys på ett sjukhus säger han:
– Ett rum.
Dock ska den som sköter sin egen dialys befinna sig i ett sammanhang där det finns närhet till personal. På Kullbergska tänker man sig att självdialysen ska placeras i anslutning till akutmottagningen.
Självdialys kan göras hemma; apparaturen är enligt uppgift densamma som på sjukhus. Men patienter kan vilja slippa att ha sjukhusmiljö i hemmet.
Det stora flertalet behöver avancerad dialys, det vill säga få hjälp på sjukhus. Enligt Knut Christian Gröntoft reser för närvarande tio patienter till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och sju patienter till Nyköpings lasarett, från västra länsdelen, för att få dialys. De gör det flera gånger i veckan, oftast tre, varje vecka, året om. Utan dialys dör de.
Trots dessa patienters ständigt återkommande vårdbehov finns inga planer på avancerad dialys i Katrineholm.
– Vi kommer inte att kunna ha en avancerad dialys på Kullbergska, säger Åsa Kullgren.
Varför?
– Det handlar egentligen om brist på läkare.
Borde det inte finnas i Katrineholm?
– Om man behöver den avancerade dialysen, då får man åka. Vi måste se till att vi har en kvalitativt bra vård. Det handlar om kvalitet, patientsäkerhet och tillgång på personal, säger Kullgren.
Peter Gahnfelt, privatperson som i många frågor stritt för Kullbergska sjukhuset, är upprörd över att självdialysen försenas, och han känner med dem som är beroende av dialys.
– Det här får inte läggas på is, säger han.