Inhyrda sjuksköterskor från Baltikum på Mälarsjukhuset

Östeuropeiska hyrsjuksköterskor mildrar personalbristen på Mälarsjukhuset. Bemanningsföretaget Orange är dock ifrågasatt.

Sörmland2016-05-26 05:03

2007 startades koncernen Orange Group i Norge. Konceptet med utländska hyrsjuksköterskor, främst från de baltiska länderna samt Slovakien och Ungern, har sedan växt. 2013 kom Orange till Sverige och företagets personal finns i dag på flera landstingssjukhus, bland annat i Halland, Skåne och Västernorrland. Och sedan en tid även i Sörmland.

Bristen på sjuksköterskor är ett nationellt dilemma som av många beskrivs som huvudorsaken till överbeläggningar och stängda avdelningar. Mälarsjukhuset är hårt drabbat och där borde man rimligen vara nöjda om sjuksköterskebristen kan lindras. På Vårdförbundet är man dock inte roade.

Företaget Orange har nämligen fått en hel del kritik och bolaget har inget kollektivavtal med svenska Vårdförbundet.

Landstinget Sörmland tecknade ett upphandlingsavtal med Orange Personal AB redan 2014. Avtalet gick ut den sista mars i år men förlängdes på landstingets initiativ till och med den 30 november i år.

Maria Billemark Öqvist är ordförande i Vårdförbundet Södermanland. Hon känner en viss oro över Oranges närvaro i Sörmland.

– Vi vet ännu inte hur många det rör sig om eller i vilken omfattning det sker och vi ska nu ta kontakt med förtroendevalda och medlemmar på de aktuella arbetsplatserna. Vi måste följa upp hur det fungerar i praktiken och vi måste få till en diskussion med arbetsgivaren, säger hon.

I vilket syfte?

– Det har ju höjts väldigt många kritiska röster om Orange. Bland annat kring hur det har fungerat språk- och kompetensmässigt men vi har också sett att villkoren inte har varit bra och att Oranges personal farit illa, säger Maria Billemark Öqvist

Arbetsvillkor och löner har beskrivits i mycket kritiska ordalag av bland andra Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO.

Dala-Demokraten, som granskat Orange, uppger att vissa hyrsjuksköterskor, efter diverse avdrag för bland annat bostad, transporter och förmedlingsavgift tjänar cirka två euro i timmen.

"Om det stämmer är det ju fråga om ren människohandel. Det ska inte få förekomma i en modern rättsstat", säger Claes-Mikael Jonsson till Dala-Demokraten.

Dagens Arena refererar till en norsk artikel i vilken Orange vid upprepade tillfällen påstås ha brutit mot arbetsmiljölagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!