När allt fler allvarligt sjuka covidpatienter intensivvårdades på Mälarsjukhuset i våras, och allt fler samtidigt kunde lämna respiratorn, i stort behov av rehabilitering tillbaka till livet, växte snabbt önskan om en helt ny typ av specialiserad avdelning på Mälarsjukhuset.
– I slutet av april startade vi rehabavdelningen med 16 platser, dit patienterna kom från IVA och fick träffa ett samlat team av såväl undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som sjukgymnaster, arbetsterapeuter, dietister och logopeder, berättar Therese Lundin, verksamhetschef för medicinkliniken.
På samma sätt som covidvården samlade personal från olika håll inom Region Sörmland bemannades den nya avdelningen av medarbetare från olika kliniker i hela länet.
– Det var fotvårdsspecialister, personal från bassängen, från psykiatrin, hud-, reumatolog- och andra mottagningar och enheter, många utan tidigare vana vid slutenvårdsarbete men med erfarenhet av annan komplex vård. Det blev tufft när patienterna kom till oss i snabb takt, men all personal har varit helt fantastisk och utgjort ett superbra team med stor styrka och flexibilitet. Inte minst sjukgymnasterna har gjort otroliga insatser för att hjälpa de svårt sjuka till en fungerande vardag igen.
– Och alla lärde vi oss under tiden. Alla dessa nya lärdomar och rutiner vill vi behålla och ytterligare förbättra samarbetet mellan professionerna.
Behovet av en samlande avdelning för långtidsrehabilitering av allvarligt sjuka patienter har funnits också tidigare, och med det fina facit sjukhuset har av vårens teamarbete var beslutet inte svårt att fatta. Nu rekryteras personal för en fast plats på rehab, de tillfälliga medarbetarna tackas av och verksamheten flyttar in i än bättre lokaler på samma våningsplan.
– Självklart har vi hela tiden full beredskap för om och när pandemin förvärras igen. Det är en verklighet vi alla lever med nu, konstaterar Therese Lundin tillsammans med Åsa Byström, rehabavdelningens tillförordnade vårdenhetschef.
I dagsläget har rehabavdelningen sex vårdplatser. Utan intensivvårdade covidsjuka är det nu i första hand sörmländska strokepatienter och patienter med andra neurologiska hjärnskador som har störst behov av specialiserad träning och rehabilitering av kroppen. De ligger oftast kvar på avdelningen mellan två och fyra veckor.
– Vila och rutiner är a och o, många av våra patienter är väldigt trötta och behöver lika mycket lugn och ro som träning, säger Åsa Byström.
Hampus Lindberg Forsell jobbar sin sista dag som samordnare på rehab när tidningen besöker avdelningen. Vanligtvis är han logoped på habiliteringen på sjukhuset. Nu fick han i uppdrag att under ett antal månader vara spindeln i nätet för den nya verksamheten.
– Jag har hållit i all logistik, sett till att vi fått saker att gå ihop. Det har varit väldigt mycket att göra, men jättekul att få prova på något nytt. Nu känns det skönt att jag inte behövs här längre, skrattar han.
Läkaren Malin Thorén Jonés har sin anställning på reumatologen dit hon återgår nästa vecka. Hon är lika nöjd med sitt tillfälliga byte av arbetsplats.
– Det har varit jätteroligt och spännande att fått vara med i hetluften under en mycket speciell och turbulent tid. Alla som omplacerades har ställt upp fantastiskt och jobbat väldigt fint tillsammans. Det har varit häftigt att gå ronden med ett så stort gäng.