Insekt orsakar träddöd hos kungen

En ny våg av granbarkborrar invaderar landets skogar, allra värst drabbas Sörmland och inte minst kungens eget smultronställe, Stenhammars gods i Flen.

En nymornad granbarkborre i barken.

En nymornad granbarkborre i barken.

Foto: Mia Karlsvärd

Sörmland2019-08-20 04:10

Den lilla insekten som orsakat skador för miljardbelopp drabbar var tredje skogsägare, enligt Näringsdepartementet. När den lilla skalbaggen väljer sina offer står ingen gran i skogen säkert till, något kungen är medveten om då många hungriga skalbaggar satt tänderna i granarna utanför slottet vid Stenhammar.

– Jag följer utvecklingen med granbarkborren nära och engagerar mig i problemet. Stenhammars gods har ju angripits, säger kung Carl Gustaf till Expressen.

Stenhammar gods är starkt förknippat med kungafamiljen och består av 1400 hektar produktiv skogsmark. Här har också flera granar angripits vilket oroar driftledaren på Stenhammars godsförvaltning, Per Rudengren.

– Risken för spridning till produktionsskogen oroar mig, berättar Per Rudengren och förklarar att det har gjorts en ansökan för att avverka de skadade träden kring naturreservaten, men har för tillfället fått ett nej från länsstyrelsen.

– Vi ser över ärendet och kan inte ge besked just nu hur vi kommer agera, då alla reservat har sina egna unika föreskrifter måste vi agera utifrån dem, berättar Erik Hjortsberg på länsstyrelsen i Södermanland.

För att bli av med det stora antal granbarkborrar som härjat på senare år kräver det att flera faktorer klickar, menar Per Rudengren.

– Det gäller för oss att va uppmärksamma på utsatta områden, berättar Per Rudengren och menar att vädret i framtiden kommer spela en stor roll i det hela.

Förra året bidrog det varma och torra vädret till en andra generations barkborrar, men trots det blötare och kallare väder i år har antalet baggar stigit. Förgående sommar förstördes ungefär tre till fyra miljoner kubikmeter skog värt miljardbelopp. Skadorna beräknas att bli minst lika stora eller värre i år.

– I värsta fall får vi kanske dubbelt så stora skador på våra skogar jämfört med förra året, säger Gunnar Isacsson, ekolog och Skogsstyrelsens expert på insekter och förklarar att skadenivåerna kommer att kunna uppskattas säkrare efter inventeringen senare i höst.

Regeringen beslutade tidigare i år att gå in med ett bidrag på 2,2 miljoner i kampen mot granbarkborren. Med pengarna vill Skogsstyrelsen utveckla kartor som ska ge skogsägarna en överblick kring alla riskområden. Målet är att kartorna ska finnas tillgängliga inför bekämpningsarbetet 2020.

– Det är från regeringens håll prioriterat att säkerställa att Skogsstyrelsen och branschen har de förutsättningar som krävs för att bekämpa granbarkborren, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

jesper.johansson@sn.se

Granbarkborren

Granbarkborren är en cirka 4 millimeter lång skalbagge som tillhör barkborrarna. Det finns cirka 90 arter av barkborrar i Sverige. Nästan 30 av dem kan leva på gran, men granbarkborren är den ende av dem som kan döda stora friska granar.

Källa: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!