Under juni ökade sökningarna på ordet "båt" på Blocket med 873 procent jämfört med samma månad 2019. I spåren av coronapandemin, som resulterat i reserestriktioner och stängda gränser, blev det extra hett att semestra på hemmaplan.
– För många blev båt ett perfekt alternativ på årets sommarsemester. Det möjliggör social distansering och du kommer ut i naturen, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket och fortsätter:
– Det har varit fler båtannonser ute i år än vad det vanligtvis brukar vara, och det är anmärkningsvärt att det trots ett högre utbud har lett till både högre priser och snabbare försäljningar.
Några som känt av en ovanligt livlig båtsommar är Sjöräddningssällskapet, SSRS, som ligger beredda att ställa upp dygnet runt om någon befinner sig i nöd eller behöver assistans på sjön.
– Det märks på karaktären av uppdrag att det varit många nya på sjön i sommar. Det som främst ökat i vårt område är grundstötningar, propeller- och maskinhaverier, samt i en del fall svårigheter att hantera den rådande situationen, säger Carl-Fredrik Kleman, stationsansvarig på SSRS i Strängnäs.
Han tror att många som köper båt hoppar över att göra motorservice, något som för bilägare är i det närmaste obligatoriskt.
– Det är inte sällan söndertorkade bränsleslangar och impellrar som orsakar motorhaveri på sjön. Ofta handlar det om enkla problem som får stora konsekvenser. Effekterna av en grundstötning kan variera stort. Från att man kan ta sig loss och gå vidare för egen maskin, till att båten sjunker. Vi ser alla varianter.
SSRS Strängnäs verkar från Herrestaviken till Granfjärden, där SSRS Västerås tar över bevakningen av den västra delen av Mälaren.
– Vårt område ser inte så märkvärdigt ut, men det är stora vatten med väldigt mycket båttrafik, säger Carl-Fredrik Kleman och skickar med några enkla tips för den som ska ge sig ut på sjön:
– Ha alltid flytväst, se till att du kan larma och har du med passagerare, var förvissad om att de vet vad de ska göra om du själv blir indisponibel.
Färska siffror som presenterades på tisdagen visar att Sjöräddningssällskapets uppdrag ökade med 54 procent för riket som helhet. Antalet räddningstjänstuppdrag, där det är akut fara för liv och där Sjöräddningssällskapets resurser ställts till samhällets förfogande, ökade med 31 procent till 1 025 stycken.
– Våra frivilliga sjöräddare har gjort en fantastik insats under sommaren. Många har dem att tacka för väldigt mycket, säger Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet.
För assistansuppdragen, där Sjöräddningssällskapet bistår sina medlemmar med förebyggande utryckning, är skillnaden ännu större. Fram till och med den 17 augusti hade organisationen utfört 3 970 förebyggande utryckningar, vilket innebär en ökning med 54 procent.
Hittills under 2020 har drunkningstillbud stått för den vanligaste orsaken till uppdrag räddningstjänst, medan maskin- och propellerhaveri dominerar orsakerna till uppdrag inom assistans och förebyggande utryckning.
Siffrorna visar samtidigt på stora regionala skillnader där Mälarens och Stockholms skärgårds 13 räddningsstationer har stått för 39 procent av det totala antalet uppdrag.
– I sommar har vi haft dubbelt så många uppdrag jämfört med föregående år. Det har varit en tydlig ökning med människor på sjön och med det får vi också mer att göra, säger Kristoffer Lundén, stationsansvarig på Trosa Sjöräddningssällskap.
De täcker av vattenområdet från Södertälje i väster, till Landsort i norr och Oxelösund i söder och hjälper till med allt från direkt sjöräddning, där det är fara för liv och egendom, till förebyggande insatser och sjuktransporter.
– Våra insatser har ökat i alla kategorier av uppdrag och då har vi ändå haft avsevärt färre utländska båtar på besök. Sannolikt har fler nybörjare testat på båtliv, men det är inget vi frågar om vid assistans. Jag tror att man har nyttjat sin båt mer än tidigare och alla kan råka illa ut på sjön – även någon som är van och har seglat i 40 år, säger Kristoffer Lundén.
Han säger att de möts med positiv respons från många båtägare och att man gillar idén med att de ställer upp ideellt.
– Det ger en kick och en form av emotionell avkastning. Det känns bra att kunna hjälpa folk som är i en utsatt situation, säger Kristoffer Lundén.