"Jag ser nya lagen som en möjlighet"

Den nya patientlagen ställer ökade krav på verksamheterna i kampen om patienterna. – Vi är väl förberedda, säger Göran Kindåker, verksamhetschef för ögonkliniken Sörmland.

patientlag_005.jpg

patientlag_005.jpg

Foto:

Sörmland2015-01-19 06:05

Från öppenvårdens sida finns två sätt att se på den nya patientlagen menar Göran Kindåker, verksamhetschef på ögonkliniken Sörmland.

– Hot eller möjlighet. Jag ser det som en enorm möjlighet för vår klinik och har förberett det här sedan jag kom i september genom att prata på läkarmöten och arbetsplatsträffar, säger han.

Enligt Göran Kindåker finns det bara två medel för att kunna behålla patienterna i den öppna specialistvården.

– Bra tillgänglighet och ett professionellt, vänligt och ödmjukt bemötande så patienterna känner sig väl omhändertagna. Har man inte det blir lagen ett hot. De här sakerna har vi jobbat hårt för att förbättra och jag är stolt över min personal som har gjort ett fantastiskt jobb. Vi står redo och hoppas kunna erbjuda vår ögonvård även till andra läns patienter.

På ögonmottagningen på Nyköpings lasarett görs både läkarbesök, planerade och akuta ögonoperationer. Planering är nyckeln till ökad tillgänglighet, anser Göran Kindåker.

– När det gäller schemaläggning måste man ha minst två månaders framförhållning. man måste också ha en noggrann produktions- och kapacitetsplanering, hur mycket ska göras varje dag. Annars skapas pucklar av besök som ska betas av, som man får svårt att bli av med, säger han.

Finns det då ingen risk att det egna länets patienter drabbas av längre kötider om en klinik är för populär utanför länet?

– Vårdgarantin där man måste erbjuda vård inom 90 dagar enligt patientlagen gäller ju bara i hemlandstinget. Men sköter vi inte oss kommer patienterna att åka någon annanstans. Då får vi mindre patientunderlag och kostnaderna har vi ju. Dessutom får vi då ökad kostnad för utomlänsvård, säger Göran Kindåker.

Den nya patientlagen innebär även ett utökat krav på information till patienten. På klinikerna måste man även informera om att man inte kan hjälpa patienten och slussa vidare till rätt vård utom länet.

– Det är en tuff lag men helt ägnad åt våra patienter. Man måste bjuda in patienterna så de känner sig delaktiga och trygga. Vår verksamhet har mellan 30 och 35 000 läkarbesök varje år. Tillsammans med sjuksköterskebesök och screening blir det upp till 55 000 besök om året, vilket är ungefär lika många besök som akuten. Det är en stor utmaning att se till att alla besökare får ett bra mottagande. Och har vi bra status väljer folk att komma till ögon för att det är så trevligt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om