Stor brist på personal inom viktigt vårdyrke

Jobbtips för dig som går naturvetenskapliga gymnasieprogrammet: Utbilda dig till biomedicinsk analytiker och välj och vraka bland jobben i ett bristyrke.

Landets biomedicinska analytiker är för få, och omsättningen i många regioner hög. Hård arbetsbelastning och låga löner gör att många väljer bort hälso- och sjukvården för andra branscher. Region Sörmland ser gärna fler som specialiserar sig på klinisk fysiologi.

Landets biomedicinska analytiker är för få, och omsättningen i många regioner hög. Hård arbetsbelastning och låga löner gör att många väljer bort hälso- och sjukvården för andra branscher. Region Sörmland ser gärna fler som specialiserar sig på klinisk fysiologi.

Foto: Petra Isaksson

Sörmland2022-07-13 04:45

Det är fackförbundet Naturvetarna som i en rapport slår larm om att det råder akut brist på laboratoriekompetens i Sverige. Regionerna har svårt att behålla sina biomedicinska analytiker, och det är allt fler som väljer att vända hälso- och sjukvården ryggen och jobba i andra branscher. På grund av inte minst låga löner och hög arbetsbelastning.

Men de biomedicinska analytikerna har en nyckelroll i vården, poängterar facket, inte minst eftersom de utför och analyserar alla provresultat som läkarna behöver för korrekt diagnos och rätt behandling.

– Och den kompetensbristen skapar problem, för har vi en vårdskuld kan vi utgå ifrån att vi även har en diagnostikskuld, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

– När det gäller cancer har fem procent färre personer diagnosticerats med cancer 2020 jämfört med de 3 tidigare åren.

undefined
"Kompetensbristen skapar problem, för har vi en vårdskuld kan vi utgå ifrån att vi även har en diagnostikskuld", säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

Naturvetarna konstaterar att det skiljer stort mellan regionernas förmåga att behålla sin labbpersonal och sina biomedicinska analytiker

Dessutom utbildas allt färre biomedicinska analytiker. 2020 examinerades drygt 220 personer. Naturvetarna anser att diagnostiken under en lång tid hanterats styvmoderligt i Sverige och att det behövs ett samlat nationellt fokus för att Sverige ska få en effektiv diagnostik.

– Det är tydligt att bristen på biomedicinska analytiker inte kan lösas enbart med fler utbildningsplatser. Villkoren måste också förbättras för dem som redan är ute i arbetslivet, menar Per Klingbjer.

undefined
Coronapandemin innebar en kraftigt ökad arbetsbelastning för landets biomedicinska analytiker. Fackförbundet Naturvetarna uppskattar att bara under 2021 tog covid-19 runt 500 heltidstjänster i anspråk.

I Region Sörmland är labbverksamheten privatiserad och sköts av Unilabs. De biomedicinska analytiker som är regionanställda arbetar med klinisk fysiologi, där Ann-Sofi Johansson är chef.

– Ja, det är generellt ett svårrekryterat yrke. Det utbildas alldeles för få, samtidigt som många äldre biomedicinska analytiker går i pension i landet.

Jättesynd, menar Ann-Sofi Johansson som gärna slår ett slag för just sitt yrke, vilket hon garanterar är "fantastiskt".

– Inom klinisk fysiologi kombinerar vi patientarbete med metodiken och tekniken inom diagnostiken. Många tänker nog att alla bara sysslar med provrör i ett labb. Men vi har patienterna hos oss och undersöker med hjälp av fantastisk teknik kroppens och organens funktioner.

– Vi vill verkligen locka Sörmlands gymnasieungdomar som går naturvetenskapliga programmet att läsa vidare till biomedicinsk analytiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!