Dagligvaruhandeln har gått urstarkt till följd av coronapandemin och när konsumenterna inte kunnat lägga pengar på resor, nöjen och kulturnöjen har även sällanköpshandeln fått ett uppsving.
Det ändrade konsumtionsfokuset skapar också goda förutsättningar för nytt julhandelrekord. Så länge ytterligare restriktioner eller nedstängningar kan undvikas väntas årets julhandel öka med en procent jämfört med 2019 och landa på knappt 82 miljarder kronor. Det motsvarar, enligt branschanalysbolaget HUI Research, en konsumtion på 7 894 kronor per person.
– Vi kommer att se en helt ny typ av julhandel på många sätt. Handlarna konkurrerar inte längre bara med produkter och priser, utan även med säkra butiksbesök och smidiga leveranslösningar. Vi kommer alldeles säkert fortsätta se nya innovationer och lösningar som underlättar handeln även i jul, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.
Medan hemelektronik, sport- och fritidsartiklar, inredning samt leksaker spås bli sällanköpshandelns stora vinnare i december väntas klädhandeln få det kämpigare. Färre sociala tillställningar minskar efterfrågan på nya kläder och det är en trend som väntas hålla i sig så länge restriktionerna kvarstår.
– Precis som resten av året kommer julen 2020 präglas av hemmatrenden. Det skapar goda förutsättningar för en stark tillväxt i dagligvaruhandeln och andra hemrelaterade branscher, säger Jonas Arnberg.
Leksakshandeln är den bransch för vilken julhandeln är i särklass viktigast. 24 procent av helårsförsäljningen i leksakshandeln sker under december.
– Hur vi lyckas med försäljningen under oktober till december är helt avgörande för vårt helårsresultat. November har varit riktigt bra och december ser klart lovande ut, säger Sackarias Luhanko som driver Lasses leksaker/Leklust tillsammans med sina föräldrar Anneli och Harri Luhanko.
De har funnits i Eskilstuna i 70 år och huserar i hörnet av Fristadstorget med egen entré mot Nybrogatan. Sedan pandemin bröt ut i våras har de coronaanpassat försäljningen på flera sätt och till julhandeln har ytterligare åtgärder vidtagits.
– Nu senast stängde vi inslagningsdisken. Där bygger det snabbt på med kö och det vill vi undvika. Vi erbjuder också våra kunder att göra beställningar på telefon, via mejl eller genom sociala medier. Då kommer vi ut på gatan med kortläsare och prylar och de slipper gå in i butiken.
Skyltar i taket och markeringar på golvet uppmärksammar kunderna hur de smartast rör sig för att undvika trängsel och öppettiderna har utökats.
– Vi öppnar en timme tidigare på vardagar och på så sätt har vi fått bättre flöde och lite glesare i butiken, säger Sackarias Luhanko.
När tidningen besöker Lasses leksaker en vecka in i december har förmiddagens högtryck klingat av och hyllorna håller som bäst på att fyllas med nya leksaker. Någon varubrist tycks det inte vara tal om. Butiken är rikligt laddad, även om de medger att de fått anstränga sig lite extra för att bunkra upp Legosortimentet.
– Vi ser att folk startat med sina julklappsinköp mycket tidigare i år och det hade vi knappt vågat hoppas på. Samtidigt är det färre som går omkring på chans och strökollar – folk vet vad de vill ha och handlar direkt, säger Sakarias Luhanko.
De har märkt av ett tydligt trendbrott i kundernas shoppingmönster sedan pandemin bröt ut, men tycker trots allt att det har fungerat bra.
– Vi hade en suverän sommar och märkte av ett högt turisttryck tack vare den starka hemestertrenden. Vi har alltid haft bra med kunder från såväl Strängnäs som Stockholm och den delen förstärktes när folk valde att semestra i sitt närområde.
Han tror att årets julhandel kan bli den mest sansade på flera år och han tycker att kunderna verkar ha ett ovanligt tydligt fokus i vad de är ute efter.
– Vi har lyckats hålla kassakön till fem–sex personer och det har fungerat klart över förväntan. Det är just det att de allra flesta fortfarande tänker att de ska vara först ute och handla. Vill du ha lite mer svängrum och extra bra service så är timmarna efter lunch och söndagseftermiddagar väldigt bra, säger Sackarias Luhanko.