Julskinkan ett måste för många – men på nya sätt

Rimmad, skivad och svensk är tre trender för hur vi vill ha vår skinka på julbordet. "Ser en ökad försäljning av premiumskinka."

På många julbord kommer julskinkan att dukas fram på torsdag. Trenden går mot mindre julskinkor och andelen färdigskivad skinka ökar från år till år.

På många julbord kommer julskinkan att dukas fram på torsdag. Trenden går mot mindre julskinkor och andelen färdigskivad skinka ökar från år till år.

Foto: Fredrik Sandberg (TT)/Stina Järperud/privat

Sörmland2020-12-21 04:45

Dopparedagen rycker allt närmare och även om coronajulen 2020 blir annorlunda behåller julskinkan sin tätposition på julbordet.

För grisuppfödare är december en viktig försäljningsmånad. Mats Schörling är Krav-ekologisk grisbonde på Brene gård i Vingåker och levererar till stora livsmedelsbutiker i hela Sverige. 

undefined
Mats Schörling är grisuppfödare på Brene gård utanför Vingåker. Han säger att coronapandemin har inneburit ett uppsving för svenskt kött.

Så här års brukar han även ha hemförsäljning av julskinka, men på grund av pandemin har han skippat det i år. Under varumärken som I love eco, Änglamark och Garant eko saluförs julskinkor från Brene.

– Julskinkeförsäljningen är en ganska stor del av vår affär, ju bättre den går desto gynsammare är det för oss. Trots att våra grisar har de tuffaste djurvälfärdskraven, så är våra skinkor inte dyrast i butik. Det handlar ju mycket om marknadsföring och där är vi kanske inte bäst i klassen.

Schörling säger att trenden de senaste åren har gått mot att konsumenterna väljer mindre julskinkor och att andelen färdigskivad skinka ökat successivt.

– Men det ändrar sig kanske i år när många sitter hemma, konstaterar han. 

Mats Schörlings uppfattning är att coronapandemin har inneburit ett uppsving för svenskt kött.

– Allt färre lunchar på restaurang och lagar istället mat hemma och konsumenterna vill gärna handla svenskt. Svenska grisbönder ligger i topp i Europa med minst användning av antibiotika och det tror jag folk uppskattar.

Tomas Gustavsson är marknadschef på Ica Maxi i Eskilstuna och hans känsla är att julhandeln dragit igång tidigare i år. 

– Många handlar online och vill vara ute i god tid, förklarar han.

undefined
Tomas Gustavsson är marknadschef på Ica Maxi i Eskilstuna och i år har julhandeln dragit igång tidigt.

Vad vill era kunder ha för typ av julskinka?

– Vi ser en ökad försäljning av premiumskinka, som går betydligt bättre än tidigare. Ekologiskt och lokalt producerad julskinka efterfrågas, som till exempel Mälardalsskinka från lokala gårdar. Än så länge är julskinkan viktig, men vi säljer mindre julskinka nu än vi gjorde för fem, tio år sedan och en del i det är vegotrenden.

Ett trendbrott i år är att Maxibutiken i Eskilstuna säljer betydligt mer rimmad skinka än tidigare, det vill säga saltad skinka som man får koka eller ugnsbaka själv.

– Det kanske är så att folk är hemma i större utsträckning och har mer tid i år och därför vill laga sin julskinka från grunden.

På Svenska jägareförbundets slotts- och konferensanläggning Öster Malma utanför Nyköping står det vilda köttet i fokus. På julbordet serveras endast vildsvinsskinka. I vanliga fall brukar det vara fullt upp så här års, men när de skärpta coronarestriktionerna kom fick man tänka om.

– Även om konferenser och avslutningar bokades av, så har vi haft begränsade julbord. Man får vara uppfinningsrik och vi har även lanserat takeaway och julbordsluncher, säger Eva Sjödelius som är sälj- och marknadsansvarig.

undefined
Eva Sjödelius är sälj- och marknadsansvarig på Öster Malma utanför Nyköping. Inför jul har efterfrågan på vildsvinsskinka varit stor i gårdsbutiken.

I Öster Malmas gårdsbutik har efterfrågan på vildsvinsskinka varit stor inför den stundande julhelgen, men Eva Sjödelius tror inte att den kan konkurrera med den tama varianten.

– Nej, folk är fortfarande inkörda på den vanliga, även om vi ser att efterfrågan på viltkött växer, säger hon

Vad skiljer en julskinka från en vildsvinsskinka?

– Vildsvin har ett magrare kött än tamgrisen. Jag äter vanlig julskinka hemma och vildsvinsskinka på jobbet och känner ärligt talat ingen större smakskillnad, mer än att vildsvinet är lite saftigare. Många kan ibland tycka att viltkött smakar mycket vilt, men det gör inte vildsvinsjulskinka eller vildsvin överlag.

Mer om julskinka

Producenternas förberedelser inför julborden drar i gång redan i augusti–september och det finns möjligheter att vara anpassningsbara vad gäller julskinkans storlek.

Låret på en gris – det vill säga skinkan – består av fem muskler och dessa går att dela upp och kombinera på olika sätt för att få till olika storlekar och former på en julskinka.

Källa: Svenska köttföretagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!