Katrineholmarna som ska korsa Madagaskar

Från kust till kust. Fem, sex veckors vandring genom djungeln. Det är en skaplig promenad som Alexander Gustafsson och Nicklas Lautakoski ska ge sig ut på.

Sörmland2014-03-11 07:30

För ett par år sedan låg katrineholmarna Alexander Gustafsson och Nicklas Lautakoski tillsammans med kompisen Albin Isaksson och tittade upp mot den afrikanska stjärnhimlen. De var mitt uppe i att åka motorcykel mellan Nordkap och Kap Horn. Ett äventyr som skulle ge mersmak.

– När vi satt i den stekheta öknen och funderade vad vi höll på med, dök frågan upp vad vi skulle hitta på härnäst? Madagaskar var ett av alternativen som kom upp, berättar Alexander Gustafsson.

Några år senare och ett par expeditionserfarenheter rikare ska nu drömmen för de tre kompisarna bli verklighet. Att vandra genom Madagaskars unika natur och samtidigt sätta fingret på den miljöförstörelse som sker i och med skövlingen av jordens regnskogar. Det är nämligen inte enbart själva äventyret som är syftet med expeditionen. Världsnaturfonden, WWF, är samarbetspartner och äventyret ska användas för att göra folk mer medvetna om den akuta situationen för Madagaskars regnskogar.

– Det är mindre än tio procent kvar av öns regnskogar. Stora delar av befolkningen är väldigt fattig och använder svedjebruk för att bruka jorden. De bränner ner regnskog vilket ger näring åt jorden, men efter bara cirka tre år växer det dåligt igen och då får de bränna ner ännu mer skog, säger Nicklas Lautakoski.

Bland annat kommer de att besöka och dokumentera projekt som WWF driver, som ska hjälpa folket på landsbygden att livnära sig på annat sätt. Exempelvis genom att lära sig bedriva ett hållbart jordbruk eller att starta fiskodlingar.

Madagaskar är en enormt artrik ö där ett unikt växt- och djurliv utvecklats utan påverkan utifrån under lång tid. Förutom att det blir hotat om ännu mer av regnskogen försvinner drivs den globala uppvärmningen på.

– Man brukar säga att regnskogen är jordens lungor. Den förbrukar koldioxid och producerar syre. Försvinner regnskogen ökar problemen med vädret, säger Lautakoski.

Vad kan vi i Sverige göra?

– Tänka på vad vi konsumerar är ett sätt. Jag jobbar på en restaurang och där kommer exempelvis inga tigerräkor in. Det är bland det värsta som finns för miljön, säger Gustafsson.

Till expeditionen har killarna knutit upp flera andra personer som hjälper dem. Exempelvis är Christian Bodegren från Marmorbyn, som bland annat paddlat kajak genom Sydamerika, rådgivare åt dem.

Katrineholms kommun kommer att vara med och stötta expeditionen och tanken är att elever på Duveholmsgymnasiet ska göra projekt som uppmärksammar problematiken med regnskogsskövlingen.

De tre har även planer på att dokumentera äventyret i både bok- och filmform.

När vi träffas vid Gatstubergsbacken är det knappast en tillfällighet att Alexander Gustafsson och Nicklas Lautakoski har de stora ryggsäckarna på. Det är förstås bara att vänja sig. Troligen kommer de att få bära cirka 35 kilo packning var genom djungeln. Mycket träning och förberedelser återstår innan resan påbörjas i juli.

– Det är massor med saker som kan gå fel, men annars skulle det inte vara en utmaning och ett äventyr. Vi kanske inte klarar det här, men vi måste i alla fall försöka. Det är en väldigt oländig terräng och det kommer att vara fuktigt hela tiden. Det är stor risk att vi blir sjuka eller får infektioner. Samtidigt kommer vi inte kunna bära med oss allting utan måste hitta mat längs vägen, säger Lautakoski.

– Jag är orolig för att vi ska ha för lite, eller för dålig mat. Vi ska försöka fiska en del och jag håller på att kolla upp vad som går att hitta i matväg i djungeln. Sedan får vi väl göra som fransmännen – äta sniglar, säger Gustafsson som är den som har huvudansvaret för maten under vandringen.

Vad ser ni mest av allt fram emot?

– Utmaningen. Att göra något ovanligt svårt och jobbigt, säger Gustafsson.

– Att få lida lite för en god sak. Jag gillar att känna mig levande, säger Lautakoski.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om