Klädförsäljningen minskade väsentligt under förra året

Pandemin och ett ökat medvetande om textiliers miljö- och hälsopåverkan kan vara förklaringar till den minskade konsumtionen, enligt Naturvårdsverket.

Klädförsäljningen och andra textilier minskade under förra året och nettoinflödet blev 13 procent lägre än året innan.

Klädförsäljningen och andra textilier minskade under förra året och nettoinflödet blev 13 procent lägre än året innan.

Foto: SUVAD MRKONJIC/TT

Sörmland2021-05-19 08:32

Coronapandemin har haft effekt på konsumenternas köpbeteende. Behovet av nya kläder har minskat i takt med att sammankomster och fester ställts in och hemarbete ökat, enligt Naturvårdsverket.

Förändrade attityder till klädkonsumtion ses också som en orsak, då intresset för hållbarhetsfrågor fortsatt är stort. Medvetenheten om textiliers miljö- och hälsopåverkan har dessutom ökat mellan 2019 och 2020, enligt en konsumentundersökning om svenskarnas kunskap, beteende och attityd kopplat till textilkonsumtion som Naturvårdsverket genomförde i slutet av 2020. 

Vattenkonsumtion är en sådan miljpåverkan, förklarar Agnes Willén, handläggare miljögiftsenheten, Naturvårdsverket.

– Hälsopåverkan handlar om att många kläder tillverkas utanför EU, där det inte finns samma kemikalieregler. 

Dels att de som tillverkar kläderna påverkas av gifter men även att det finns kemikalierester kvar i textilierna när de säljs.

Dessutom spolas miljögifterna ut i avloppet och hamnar slutligen i miljön när de tvättas, förklarar Willén. Utöver det konsumerar svenskar textilier som blir liggandes för mycket i garderoben, vilket också är en miljöfråga

– Vad som än produceras går det åt resurser av olika slag. Kläder ska användas så mycket som möjligt, säger hon.   

Nettoinflödet av nya textilier minskade med 13 procent från 2019 till 2020 och är nu nere på nivåer som hittas i början av 2000-talet, när mätningarna började.

Kläder avsedda för män och pojkar inhandlas minst förra året och nettoinflödet var 2 kilo per person. Det är en nedgång med ett halvt kilo från året innan. Kategorin varit relativt konstant under åren sedan mätningarna började år 2000. 

– Det är intressant och tänker att det har mycket med pandemin att göra eftersom den har legat stadigt tidigare men dippade under pandemin.

Willén resonerar att en minskad konsumtion av festkläder ligger bakom de siffrorna, men vill betona att det bara är en hypotes.

Kläder avsedda för kvinnor och flickor har också ett minskat nettoinflödet från 3,6 till 3,1 kg per person och för unisex är minskningen 3,8 till 3,4 kg per person.

Hemtextilier är den kategori som ökat mest under 2000, med hela 78 procent och ligger på en fortsatt hög nivå med sina 3,4 kilo per person under 2020. Året innan låg det dock på 3,8 kilo så även hemtextilier minskade – 0,4 kilo – under pandemiåret. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!