"Klubbarna måste granska sig själva"

Att säga att alla är välkomna är ett bra första steg, men för att göra skillnad måste klubbarna våga granska sig själva. Det anser Love Swartz på Sörmlandsidrotten som tillsammans med diskrimineringsbyrån Humanitas medverkar i vår kampanj #röttkort mot diskriminering.

Sörmland2015-05-08 05:00

– Hest skulle det här vara en ickefråga, säger Love Swartz, som jobbar som idrottskonsulent på Södermanlands Idrottsförbund.

Men att ändra attityder är lättare sagt än gjort, säger han, och berättar att det blivit nästintill obligatoriskt för idrottsklubbar att ha en policy mot exkludering. Hur man lever upp till den är dock svårt att mäta.

– Det skulle vara intressant att se hur mycket exkludering som sker omedvetet.

Enligt Love Swartz är idrotten full av ideal och normer för både killar och tjejer.

– Normsystemet vi har får konsekvenser för både killar och tjejer, men de negativa konsekvenserna riskerar bli större för killar som är exempelvis homo- eller transsexuella.

Enligt Love Swartz är det inte givet att någon är eller borde vara en förebild bara för att hen är homosexuell.

– Man ska vara en förebild för att man är som man är. Å andra sidan, kommer någon ut, så kanske det blir lättare för andra.

Han fortsätter:

– Att säga att alla är välkomna är bra. Där var vi inte för 15 år sedan. Men för att göra skillnad på riktigt måste man vara normkritisk och våga granska sig själv.

Kampanjen #röttkort mot diskriminering är ett samarbete mellan Eskilstuna-Kuriren, Sörmlandsidrotten och diskrimineringsbyrån Humanitas som informerar om diskriminering på skolor och arbetsplatser. Syftet med kampanjen är att väcka opinion och få fler att ta ställning mot diskriminering.

– Blir opinionen tillräckligt stark sitter man inte kvar som individ och säger ogenomtänkta saker. Idrotten tjänar på att vara en arena för samtliga människor. Det är allas rättighet att tycka, tänka och göra, säger Love Swartz.

Vad ska man göra om man själv blir utsatt för diskriminering inom idrotten?

– Förhoppningsvis har man en ledning att vända sig till. De är ytterst ansvariga. Om det inte hjälper kan man alltid vända sig till diskrimineringsbyrån Humanitas. De kan även vara ett stöd när man är osäker i frågor som rör diskriminering.

Ibland kan det vara svårt att veta om man är diskriminerad, och ibland svårt att veta om man faktiskt diskriminerar någon annan.

– Det är viktigt att föreningens ledare är öppna för vilken kultur som råder. Det gäller att gränssätta och handla när det görs överträdelser. Att säga ifrån att det här får vi inte tolerera och att hålla den förebyggande dialogen levande, säger Love Swartz.

Eskilstuna-Kuriren har länge stött och bevakat Springpride på olika sätt. Men med #röttkort kändes det rätt att ta ytterligare ett steg.

– Eskilstuna-Kuriren har ju som grundval att verka för yttrandefrihet och demokrati. Så att ta steget att säga att detta gäller även för hbtq-personer är självklart för oss. Vi som mediehus har ett stort ansvar att se till att sprida kunskap och att påverka opinionen kring de här frågorna. Därför var det lätt att säga ja till Sörmlandsidrotten och Humanitas. Vi kan och vi ska göra livet lättare för dessa personer. Och vi tänker granska dem som inte gör det. Det gäller speciellt myndigheter och andra verksamheter och föreningar som är beroende av statsanslag eller skattemedel, säger tf chefredaktör Eva Burman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om