– Vi är först ut i landet med att införa en helt avgiftsfri primärvård, säger vice finanslandstingsråd Mattias Claesson, (C).
Den styrande koalitionen med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna vill att patientavgifterna för primärvården skrotas så att fler söker sig till vårdcentralerna i första hand, i stället för att uppsöka sjukhusens överbelastade akutmottagningar. Kostnaden för en akut läkartid ökar samtidigt med 100 kronor och kommer framöver att kosta 400 kronor.
Året som gått har fyllts av mörka rubriker inom landstinget. Läkarbrist, sjuksköterskebrist, vårdplatsbrist och massuppsägningar har varit resultatet för en trängd personalkår.
Höjda löner för skiftarbetande sjuksköterskor och ökad grundbemanning är några av lösningarna som koalitionen står bakom. Att helt ta bort patientavgifterna inom primärvården ska också ge effekt på sjukhusen. För att möta det ökade trycket på vårdcentralerna som åtgärden väntas resultera i presenteras även ett förslag att återigen införa kvällsöppet, något som slopades för fem år sedan. Längre öppettider ska även möta de behov som finns bland pendlande sörmlänningar som behöver flexibla tider.
När landstingskoalitionen och tjänstemän inom landstinget föreslog kvällsöppna vårdcentraler tidigare i höstas slog vårdcentralernas verksamhetschefer bakut. Men förslaget står fast. Samtliga vårdcentraler, även de i privat regi, ska öka öppettiderna med tre till sex timmar i veckan.
– Det är inget valbart och vi skjuter till pengar till det, säger Mattias Claesson.
Marie Engman, ordförande i Sörmlands läkarförening, är positiv till att primärvården blir gratis för att minska belastningen på akutmottagningarna. Men hon ifrågasätter om utökade öppettider på vårdcentralerna är praktiskt möjligt att genomföra.
– Det är brist på allmänläkare och vi har för lite folk inom primärvården, säger Marie Engman.
– Ska man börja ha kvällsöppet måste man styra om schemat för alla personalkategorier. Det gäller i så fall att rigga upp organisationen och se till att rekrytera mer folk.
Totalt satsas 275 miljoner kronor på åtgärderna inom hälso- och sjukvård nästa år, varav primärvården får 75 miljoner kronor mer än under 2016. Skattesatsen blir som lovat oförändrad på 10,77 kronor.
Nästa vecka tas budgeten upp i landstingsstyrelsen och därefter ska det klubbas igenom av landstingsfullmäktige innan förslagen går igenom.