I snart 50 år har Kolmårdens djurpark pumpat upp vatten från Lövsjön vars norra del ligger i Sörmlands län.
– I princip borde de haft tillstånd för att göra det från början, säger Tomas Wieslander, länsjurist på länsstyrelsen i Sörmland.
Först 2011 sökte Kolmårdens djurpark tillstånd. Länsstyrelsen i Sörmland anser att vattenuttaget torra somrar riskerar att torrlägga Ramundsbäck som ligger nedströms från Lövsjön och som leder vidare mot Vretaån, Kilaån och Östersjön.
– Nedströms finns både öring och den tjockskaliga målarmusslan. Det finns även en mindre öring som är stationär i Ramundsbäck. Och så har vi Fjällmossens naturreservat som är Natura 2000-skyddat.
Även Nyköpings kommun hävdar att vattenuttaget påverkar naturvärden och konstaterar att djurparken inte har visat motsatsen och inte heller har utrett alternativ.
Naturhistoriska riksmuseet, som har studerat området tidigare, befarar att miljön påverkas negativt.
– Vattenlevande djur behöver ju vatten. Bäcken är inte snustorr, men det finns heller inget flöde. Det är en klar indikation på att nuvarande situation är ohållbar. I Fjällmossen har det har skett en betydande igenväxning av mossen. Och då förändras det till något annat. I en torrare mosse växer gran- och tallskog upp och då blir det ingen mosse, säger Stefan Lundberg, biolog och naturvårdsintendent.
Men Kolmårdens djurpark hävdar att uttaget av vatten inte skadar miljön, även om det också konstateras att det är svårt att avgöra hur livsvillkoren för djur och växter har förändrats eftersom vattenuttaget har pågått så länge. Företaget hävdar pumpningen av vatten inte påverkar Lövsjön särskilt mycket. Mätningar började göras först 2012, men enligt djurparken finns uppgifter som tyder på att vattennivån i sjön har varit mer eller mindre konstant sedan 1965 då djurparken öppnade.
– Kolmårdens djurpark anser inte att vattenuttaget har betydande miljöpåverkan, säger Göran Sjöblom, juridiskt ombud för djurparken.
Om vattnet inte flödar i Ramundsbäck beror det snarare på de fördämningar som byggdes av ryska soldater på 1700-talet för att leda vatten till bruket, enligt Göran Sjöblom.
Länsstyrelsen i Sörmland, Nyköpings kommun samt Naturhistoriska riksmuseet vill att Kolmården utreder hur vattenuttaget påverkar Ramundsbäck och Fjällmossens naturreservat, men det har inte skett.
Kolmårdens djurpark skriver på sin hemsida att människan är den främsta orsaken till att djur och växter hotas av utrotning: "Den i särklass viktigaste orsaken är människan, som skövlar skog, besprutar marker, stoppar vattendrag..."
Finns det risk att ni gör er skyldiga till samma sak?
– Vi vill absolut inte framstå som miljöbovar, vi ser självklart samma samband som det du säger nu och den uppenbara kopplingen till Kolmårdens varumärke. Självklart ska vi ta vårt ansvar, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården.
– Det var därför vi sökte tillstånd, men det är en lång och komplicerad process.
Var det inte länsstyrelsen i Sörmland som krävde att ni skulle söka tillstånd?
– Det kan vara så, att det var de som förde det på tal.
När mark- och miljödomstolens dom kommer nästa vecka hoppas Mats Höggren att det tas hänsyn till att vattenuttaget också har fått positiva effekter.
– Under de 50 år som det har pågått har det skapats en mängd spännande vattendrag i parken som har blivit hemvist för spännande arter. I den änden finns också en gynnsam effekt.