Kommunens hjälp kan dröja

Väntan kan bli lång för personer med psykisk ohälsa som behöver hjälp. I Sörmland gäller det främst boendestöd, bostad och kontaktperson.

Sörmland2015-07-24 17:22

I hela länet är det 114 personer som väntar på beviljad hjälp sedan mer än ett halvår tillbaka. Eskilstuna sticker ut och placerar sig på plats 21 av alla kommuner i landet med 42 ej verkställda beslut. Det visar siffror från Inspektionen för vård och omsorg. Flest väntar i Göteborg och Uppsala, medan Grums och Landskrona hör till de kommuner som inte har någon väntetid alls. När en kommun har beviljat bistånd till en person och sedan inte verkställt beslutet inom tre månader måste de rapportera detta till IVO.

– Det kan bero på många olika saker att ett beslut inte verkställts, att det inte finns boende eller den som blivit erbjuden boende tackar nej. Kommunerna ska fortsätta rapportera till oss så länge insatsen inte är genomförd. Sedan kan vi gå vidare med ärendet och begära att Förvaltningsrätten ska utkräva en särskild avgift från kommunen, som en straffavgift, säger Lovisa Wihk på IVOs presstjänst.

I Eskilstuna finns 24 personer som fortfarande väntar på boendestöd.

– Vi försöker hantera ärenden så fort som möjligt men med resursbrister är det svårt att hinna med alla. Vi försöker på alla möjliga sätt att hjälpa till, åtminstone ta kontakt så fort som möjligt för att etablera en kontakt och bygga upp förtroenden. Risken är annars att personen blir motvillig att ta emot hjälp, säger Annasarah Pavasson, områdeschef för socialpsykiatrin och arbete och aktivitet, vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna.

– Vi ser att personer som har behov av boendestöd ökar hela tiden och det är svårt att rekrytera i den takt behoven kräver, såväl ekonomiskt som kompetensmässigt.

I Nyköping, Strängnäs och Katrineholm väntar runt ett dussin personer på hjälp, i resten av kommunerna rör det sig bara om ett fåtal personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om