Kommuner utreder farliga tak – kan falla in

Efter att taket fallt in på en idrottshall granskar kommunerna sina hallar. "Vi vill inte att någon ska få ett tak i huvudet".

Peter Fransson arbetar på Boverket som gett kommunerna i uppdrag att se över sina hallkonstruktioner.

Peter Fransson arbetar på Boverket som gett kommunerna i uppdrag att se över sina hallkonstruktioner.

Foto: Maria Unga, Charlotte Nilsson, Johan Enback/Statens haverikommission

Sörmland2020-07-31 06:19

Taket Tarfalahallen i Kiruna rasade in i våras, bara fem år efter att idrottshallen invigts. Ingen skadades, men olyckan ansågs vara så allvarlig att Haverikommissionen granskade händelsen. 

Det kan finnas konstruktioner som påminner om den i Kiruna i hela landet, även i Sörmland. Den kan röra sig om offentliga byggnader där många människor rör sig till daglig dags, men också om industi- eller jordbruksbyggnader.

– Det är inte nödvändigtvis något fel på hallarna, översikten är i första hand en försiktighetsåtgärd, säger Peter Fransson, avdelningschef vid Boverket.

Byggnaderna kännetecknas av ett flackt tak med underspända limträbalkar. För att vara i riskzonen bör konstruktionen ha en lång spännvidd. Gemene villaägare behöver alltså inte känna oro.

– Det är självklart allvarligt, i synnerhet när det handlar om publika byggnader. Vi vill inte att någon ska få ett tak i huvudet, säger Erik Olsson kommunarkitekt vid Vingåkers kommun.

Nu ser kommunerna över sina beviljade bygglov för att identifiera om det finns potentiellt farliga hallar i länet. Flera kommuner låter meddela att de ska påbörja inventeringen efter semestern. En av dem är Eskilstuna kommun. Där inventerades större hallkonstruktioner för några år sedan. Hade det funnits några större fel hade det sannolikt redan upptäckts.

– Vi ska ändå göra vår hemläxa och se över de berörda konstruktionerna, men vi är inte speciellt oroliga, säger Anette Larsson, tillförordnad bygglovschef i Eskilstuna.

I mindre kommuner där man huvudsakligen bygger i mindre skala är risken liten jämfört med de större städerna. Inte heller i Vingåker är inspektionen färdig, men det verkar inte finnas några farliga hallar inom tätorten. 

De har emellertid inte dokumentation kring byggnationer utanför tätorten eftersom det där inte finns samma krav på bygglov. Då faller det alltså på den enskilde att se över de byggnaderna. Det handlar framförallt om lantbrukare som bygger i större dimensioner.

– Det har varit svårt att nå ut till landsbygden. Jag hoppas att alla som berörs letar fram sina ritningar, säger Erik Olsson.

Privatpersoner uppmanas att besöka respektive kommuns hemsida för att i mer detalj ta del av information kring vilka konstruktioner det handlar om. Sen vill det till att de egna ritningarna ses över.

– Det ska ha gått väldigt långt för att byggnaden ska behöva rivas. Det kommer snarare handla om att stötta upp och säkra konstruktionen, förklarar Erik Olsson.

Även om ansvaret för att rätta till en osäker konstruktion faller på ägaren, så bör man utreda både den som planlagt och den som uppfört byggnaden. 

– Det är självklart ingen som beställer en byggnad där taket riskerar att falla in. Någonstans har det gått fel, säger Erik Olsson.

Raset i Kiruna handlade bland annat om feldimensionering i relation till de laster som byggnaden skulle kunna utsättas för. Konstruktionsmodellen behöver alltså inte i sig vara farlig. Det kan emellertid vara så att även andra, liknande hallar, är felbyggda.

– Att en hallkonstruktion rasar i Kirunas miljö behöver inte nödvändigtvis innebära att den är farlig i södra Sverige, konstaterar Peter Fransson, på Boverket.

Till hösten vill Boverket att kommunerna ska ha sett över de aktuella hallarna.

– Det finns ingen anledning till panik eller att undvika att gå till simhallar, ridhus eller gallerior. Nu är vi uppmärksamma på problemet, säger Erik Olsson. 

Det hände i Kiruna

Taket var instabilt till följd av konstruktionsfel. 

Takstolarna var antagligen underdimensionerade.

En tak ska klara mindre avvikelser i konstruktionen, det gjorde inte taket i Tarfalahallen.

Det är svårt att i efterhand avgöra hur mycket snön på taket vägde den aktuella dagen, med den har antagligen bidragit till att taket föll in.

Små felaktigheter ledde slutligen till stora konsekvenser

"Generellt sett saknar systemet robusthet, i likhet med ett korthus", skriver Haverikommissionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!