Konkurs – då får du lön och så länge får du det

Advokat Gustaf Pontén är konkursförvaltare och van att få frågor om vad som händer med de anställda vid en konkurs. Något som blivit extra aktuellt i corona-tider.

"Det man inte får på lönegarantin blir en fordran i konkursen, men det är inte klart att du får pengarna. Det sker enbart om det blir utdelning i konkursen", säger Gustaf Pontén, konkursförvaltare.

"Det man inte får på lönegarantin blir en fordran i konkursen, men det är inte klart att du får pengarna. Det sker enbart om det blir utdelning i konkursen", säger Gustaf Pontén, konkursförvaltare.

Foto: Niklas Holm / Tomas Nilsson

Sörmland2020-05-02 04:05

Vid en konkurs måste de anställda sägas upp för att anställningarna skall upphöra. Samma uppsägningstider gäller som vanligt, har den anställde varit anställd över tio år är uppsägningstiden minst sex månader. Uppsägningstiden börjar räknas samma dag som förvaltaren säger upp personalen.

– Bland det första vi gör vid en konkurs är att begära löneunderlag från företaget. Vi fattar efter kontroll av uppgifternas riktighet beslut om lönegaranti utifrån de uppgifterna, det kan i många fall göras samma dag, säger Gustaf Pontén, och fortsätter:

– Om det är oklarheter i underlaget, det vill säga att det inte finns tillförlitliga uppgifter, är det svårare och tar längre tid att reda ut löneskulderna till de anställda. Vi brukar börja med den månadslön som är aktuell så att de anställda kan få sin lön den dag de brukar få den, sen beslutar vi om semesterersättning och uppsägningslön etcetera.

Utbetalningsdatum för lönen kan försenas.

– När bolaget självt söker om konkurs görs konkursansökan ofta innan skatten förfaller till betalning. Det är för att företrädarna inte skall riskera ett personligt betalningsansvar för bolagets skatter. Datumet för lönebetalningarna har inte samma betydelse ur bolagets perspektiv. Om konkursen sker den 24 får konkursförvaltaren lösa det, även om lönen ska komma den 25, vilket den då inte hinner göra, förklarar Gustaf Pontén.

När konkursförvaltaren har tagit ett lönegarantibeslut skickas det till Länsstyrelsen Stockholm som betalar ut lönen till de anställda. Gustaf Pontén berättar att vid vanliga handläggningstider borde det ta några dagar men i dessa corona-tider med många konkurser kan det ta längre tid.

– De anställda har rätt att få sin lön på sin ordinarie lönedag, det är något som vi prioriterar. Annars hör alla av sig till oss för att de inte har fått pengar, då får vi mycket mer att göra, menar Gustaf Pontén.

Lönegarantin är gjord ur arbetstagarens perspektiv, men löner som är intjänade längre än tre månader tillbaka innan konkursansökan gjordes faller inte in i lönegarantin. Lönegarantin har också ett maxbelopp, det är fyra prisbasbelopp på vardera 47 300 kronor, totalt 189 200 kronor.

Om en anställd har 30 000 i månadslön blir det 180 000 kronor på sex månader, sen återstår 9 200 kronor som kan innefattas i lönegarantin. Om den anställde då dessutom har sparad semester räcker lönegarantin inte till för att täcka allt.

– Det man inte får på lönegarantin blir en fordran i konkursen, men det är inte klart att du får pengarna. Det sker enbart om det blir utdelning i konkursen, förklarar Gustaf Pontén och tillägger:

– Lön under uppsägningstid och semesterersättning på den uppsägningslönen utbetalas varefter den förfaller till betalning, det vill säga man får inte förskott.

Så länge den anställde inte har slutat sin anställning ökar lönefordran i konkursen. Har den anställde fått lönen betald genom lönegarantin övertar staten den anställdes fordran i konkursen. För att begränsa löneskulderna sägs de anställda upp av konkursförvaltaren. 

– I praktiken är förvaltaren skyldig att säga upp personalen, det brukar ske max 14 dagar efter konkursen, säger Gustaf Pontén.

Samma dag som du blir uppsagd skall du anmäla dig till Arbetsförmedlingen och vara redo för att ta ett nytt jobb om det erbjuds.

– Annars kan du mista din lönegaranti, konstaterar Gustaf Pontén.

Vad händer om du får arbeta mer under konkursen än den arbetstid du hade som anställd?

– Din anställningsgrad förändras inte på grund av konkursbeslutet utan konkursförvaltaren övertar anställningen som den är. Vill konkursförvaltaren att den anställde skall öka sin arbetstid, till exempel vid en konkursutförsäljning, får konkursboet finna sig i att betala lön, utöver vad som utgår ur lönegarantin för den ordinarie anställningen, menar Gustaf Pontén och fortsätter:

– För timanställda tittar vi på hur schemat är lagt framöver. Den anställde får som regel lönegaranti från det schemat och har då även arbetsplikt för den tiden.

Konkursboet har rätt att nyttja personalen i en månad med lönegaranti. Om tiden överskrids går ansvaret för lönerna över från lönegarantin till konkursboet.

– Men många gånger blir det avskrivningskonkurser, då blir det ingen utdelning i konkursen. Det är många duktiga företag som går i konkurs i dessa tider, det är tragiskt, avslutar Gustaf Pontén.

Konkurser i Södermanland

Under mars månad ökade antalet konkurser i Södermanland med 15 procent, jämfört med mars 2019.

Störst ökning hade Trosa med 300 procent. Därefter Flen med 100 procent, Katrineholm 40 procent och Nyköping 14 procent.

Men i några städer minskade antalet konkurser jämfört med samma månad föregående år. Gnesta och Vingåker minskade med 100 procent, Strängnäs med 75 procent och Eskilstuna med 35 procent.

Oxelösund hade ingen förändring i antalet konkurser jämfört med mars 2019.

Källa: UC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!