Det var Mälarsjukhusets tidigare verksamhetschef Kaj Wedenberg som i februari i år drog igång en häftig debatt i Sverige. Frågeställningen till Socialstyrelsen var: När man kan misstänka att aborten beror på barnets kön, vad kan man då göra som barnmorska och läkare? Hur ska personalen slippa hamna i situationer där de känner sig pressade att undersöka fostrets kön? Och kan de ens ifrågasätta en abort som misstänks bero på oönskat kön?
Gjorde två aborter
Bakgrunden till problematiken var den kvinna som gjort abort på kliniken två gånger, båda gångerna omedelbart efter att hon fått veta att fostren varit av kvinnligt kön. Familjens tidigare barn är enbart flickor. Händelserna väckte starka känslor hos personalen och verksamhetschefen tog hjälp av Socialstyrelsen för att få riktlinjer att gå efter i eventuella kommande liknande situationer.
– Socialstyrelsens jurist bekräftar det jag redan visste. Att abortlagen ger kvinnan rätt att begära abort till och med vecka 18, och att det är hon som ensam står för sina skäl och bär konsekvenserna av det.
– Det är med andra ord fullt lagligt att i Sverige att söka abort på grund av barnets kön.
Läs hela artikeln i tisdagens papperstiding